A Welt am Sonntag című német újság szerint elkezdődött a felkészülés a német szövetségi belügyminisztériumban arra az esetre, ha le kell zárni a határt a migránsok előtt.
A Megkezdődött a visszaszámlálás a határzárig című összeállítás szerint a kormány fordulópontnak tekinti a március 7-re tervezett EU-Törökország csúcstalálkozót a migránsválság kezelésében. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szerint az eddigiektől másmilyen intézkedésekre kerül sor, ha nem sikerül rövidesen nagymértékben csökkenteni a görög-török határon a migránsok számát.

Azt is írták, már dolgoznak olyan terveken, miszerint visszautasítják a migránsokat a határon. A drasztikus akciókat valószínűleg nem jelentik be, mert a meglepetés erejére is szüksége van. Szerintük a március 13-án tartandó helyi választások előtt nem történik semmi ebben az ügyben. A döntést pedig nem egyedül a miniszter hozza meg, az utasítást a kancellári hivatalnak kell kiadnia.

Thomas de Maiziere már tavaly év végén azt mondta, lehetséges a belépés megtagadása a migránsoktól, és politikai döntés miatt nem éltek a lehetőséggel.

Jelenleg viszonylag kevés migránstól tagadják meg a belépést, számuk januárban 5000, februárban 2300 volt. Azonban arra számítanak, hogy márciusban még több migráns fog érkezni, amikor javul az időjárás.

A szövetségi rendőrség már tavaly szeptemberben elkészített egy tervet a határ lezárásáról. Ez alapján a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség egységei lezárnák a bajor-osztrák határszakasz összes átkelőjét, valamint az Inn és a Salzach határfolyó összes hídját, és legfeljebb "mini kontingensekben" engednének be az országba menedéket kereső embereket.

A terv szerint számos egység feladata a zöldhatáron átkelő emberek összegyűjtése és a határra szállítása lenne helikopterrel, a határon dolgozók pedig vízágyúkat is bevethetnének.

A bajor kormány is készül egy lehetséges fordulatra, a Welt am Sonntag beszámolója szerint a tartományi belügyminisztérium nemrég utasította a rendőrség több területi vezetőségét, hogy kezdjék meg az előzetes mérlegelést arról, miként lehetne támogatni a szövetségi rendőrséget, ha annak feladata lenne a tartós határellenőrzés és a migránsok visszautasítása.

Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter ezt megerősítette, és azt mondta, amennyiben a március 7-ei rendkívüli uniós csúcs sikertelen lesz, a menekülthullám korlátozását Németországnak önálló intézkedésekkel kell megoldania, szükség esetén EU-s szabályozás nélkül.