Az amerikai kormány szerint Líbiában már ötezren csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Ugyanakkor a terrorszervezet tagjainak száma Irakban és Szíriában is csökkent.
Forrás: Europress - AFP/Ahmad Al-Rub Aye
Korábban 20-30 ezren harcoltak az Iszlám Állam oldalán Irakban és Szíriában. Ez mostanra az amerikai védelmi minisztérium szerint 19-25 ezerre csökkent. Az AP amerikai hírügynökség szerint a legújabb adatok szerint a terrorellenes légicsapások mindkét országban hozzájárultak ahhoz, hogy az Iszlám Állam jelentősége csökkenjen. Azt viszont, hogy Líbiában 2-3 ezerről 5 ezerre nőtt a dzsihádisták száma, éppen az okozta, hogy más országokból oda mentek át a szélsőségesek.

Az iraki és szíriai katonai beavatkozás sok terroristát megölt, az Iszlám Állam ezért nem tudott tovább terjeszkedni és tagokat toborozni. Így sokan inkább Líbiába utaztak.

Az Iszlám Állam mostanra Líbiában Szirt térségét ellenőrzi. Ez a fővárostól, Tripolitól 450 kilométerre keletre fekszik.

John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán a líbiai olajkincsekről beszélt. Azt mondta, hogy nem szeretnék látni, hogy egy „hamis kalifátus” több milliárd dollárt érő olajbevételhez jusson.,

A terrorellenes szövetség egyelőre nem tervezi, hogy Líbiában is beavatkozik a terroristák ellen, ugyanis az egységkormány létrehozásával akarják elérni a stabilitást az országban – írja az MTI.