Sztrájkot hirdetnek a vasutas szakszervezetek március elején, ha február 20-ig nem tudnak a MÁV-val megállapodni az idei béremelésekről - jelentette be a hét szakszervezet nevében a VDSZSZ Szolidaritás elnöke. 
A hét vasutas szakszervezet tegnap sztrájkbizottságot alakított, miután tegnap sikertelenül tárgyaltak a béremelésről. Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke azt mondta, hogy még ma az elégséges szolgáltatások mértékéről szóló tárgyalások megkezdését is kezdeményezik.

A sztrájk ideje alatt az áruforgalmazást teljesen blokkolni lehet, mivel ez nem tartozik bele az elégséges szolgáltatások körébe. Erről bírósági határozat is van – mondta Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a sajtótájékoztatón.

Csütörtökön a MÁV új javaslatot kínált a szakszervezetnek az alapbéremelés mértékéről. Az átlagosan 3 százalékos béremelést szétosztását a szakszervezetekre bízná.
Február 8-án a MÁV a béremelésen kívül más juttatásokat is ígért. Az akkori ajánlatban 2,2 százalékos béremelés szerepelt, ehhez 0,5 százalékos önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás is, illetve évente kétszer 25-25 ezer forintos egyszeri kifizetés is járt volna.

A MÁV tegnapi közleményében azt írta a módosított javaslatról, hogy felelősen ezt tudja ajánlani "a munkabéke fenntartása érdekében, anélkül, hogy létszámleépítés elrendelésével további forrást kellene előteremteni”.

A MÁV a napokban kikérte a tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) véleményét is. Erről a szakszervezeti körökben az a hír terjedt el, hogy a minisztérium a függőben lévő ígéretek mellett nem támogatja a szakszervezetek azon kéréseit, amelyeket a vasúttársaság korábban már megígért – értesült a Népszabadság.