Egyeztetett, de nem állapodott meg a pedagógusok sztrájkbizottsága és a szaktárca a tegnapi tárgyaláson, amelyről Rétvári Bence úgy nyilatkozott, hogy rengeteg olyan kérdés van, amiben már korábban is hasonlóan gondolkodtak.
Egyeztetett, de nem állapodott meg a pedagógusok sztrájkbizottsága és a szaktárca a tegnapi tárgyaláson - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a több mint háromórás egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón.

Galló Istvánné, a PSZ-elnöke azt mondta: egyetértettek abban, hogy a pedagógusok sztrájkbizottságának 25 pontjáról tárgyalni kell, de az irányokban nézetkülönbség van, ezekről vitáztak. Az érdekvédő szerint a pénteki háromórás tárgyalás „csak egy konzultáció volt, megállapodással nem zárult”.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke azt mondta, hogy foglalkoztatási kérdésekben várnak gyors előrelépést. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint van értelme a további vitának és egyeztetésnek. Azt is mondta, hogy a megbeszélésen ismertette azokat a határidőket, témákat, amelyeket a kormány vállalni tud. A sztrájkbizottságnak átadtak minden iratot, ami a kerekasztal első ülésén készült, így a napirendet, a vállalásokat és a határidőket is. Szerinte a sztrájkbizottság 25 pontjának fele az aktuálisan végrehajtható, szeptemberi határidővel szerepel a kormányzati besorolásban. Ezek között vannak az intézményeket érintő kérdések. További egynegyedük 2017. januári határidejű, és további egynegyedük pedig a 2017-es évben megvalósítható intézkedés. Ezek között említette a tartalmi kérdéseket.
A parlamenti államtitkár szerint sok olyan kérdés van, amiben már korábban is hasonlóan gondolkodtak: ilyen az intézmények fenntartása, amelynek formáját tekintve van eltérés. Az Emmi azon az állásponton van, hogy általános állami fenntartás legyen, míg a szakszervezetek ezt választható módon képzelnék el. A változások között említette a béremelést, ami idén is 34 milliárd pluszt jelent, illetve az ingyenes tankönyveket, ami szeptembertől az összes alsó tagozatos érinti.