Megkérdőjelezhetetlennek, hogy a kormánnyal szemben álló szervezetek, politikai balhét akarnak csinálni a pedagógustüntetésből.
A tegnapi Kormányinfón Lázár János beszélt a migrációról, a csok-ról és a pedagógusok tiltakozásáról is. A miniszter szerint esély sincs arra, hogy enyhüljön a migrációs nyomás, ezért a kormány felkészült a határok megerősítésére, újabb határzárak létesítésére. A csok szabályait tisztázó rendeletek elkészültek, Lázár János mindenkit biztat, hogy minél hamarabb kezdje meg az ügyintézést. A bürokrácia-csökkentésről azt mondta, a 73-ból már csak tíz intézmény jövőjéről folynak a tárgyalások.

Újból erősödhet a bevándorlási nyomás

Lázár János a migrációval kapcsolatban beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozatáról, amely szerint akár meg is nyithatják országuk határát Európa felé a menekültek előtt - írja az MTI. A török elnök azt is mondta, hogy hamarosan újabb 600 ezer szíriai menekült érkezhet Törökországba. Lázár János szerint a német kormány és Törökország közötti tárgyalások most arról zajlanak, hogyan kerülhetnek a bevándorlók az unióba, és az EU kényszer alá akarja helyezni a tagállamokat a szétosztásukkal kapcsolatban. Ha így történik, a kormány szembe fog szállni Brüsszellel.

Lázár János azt mondta, esély sincs arra, hogy 2016-ban enyhüljön az Európára nehezedő bevándorlási krízis, tavasztól újból erősödhet a Magyarországot érő bevándorlási nyomás is. Ezért a határon tavaly tapasztalt „jelenetekhez” hasonlókra idén is számítani kell. A kormány felkészült egy újabb, romániai határszakaszt lezáró határzár létesítésére, és a már felállított határzárak jogi megvédésére is.

Lázár János elmondta, az ország biztonságát a rendőrség és a hadsereg csak együtt tudja megóvni, ezért továbbra is szükségesnek tartja a parlamenti pártok összefogását a szükséges jogszabályok megalkotásához. Szerinte az ellenzéknek tudomásul kellene vennie, hogy nemcsak rövid távú pártpolitikai érdekek vannak, és azzal, hogy betartanak a Fidesznek, az országnak ártanak. Lázár János azt mondta, a Fidesz elnöksége pénteki ülésén mérlegeli, hogy tartsanak-e nemzeti konzultációt a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban – ezzel szerinte az ellenzéki pártokat is lehetne biztatni az alaptörvény módosítás támogatására.

Vannak olyanok, akik balhét akarnak csinálni a tiltakozásból

Tüntetést tartanak szombaton a tanárok. Ezzel kapcsolatban Lázár János arra kérte a pedagógusokat, hogy a tüntetés helyett tárgyaljanak a kormánnyal, és azt mondta, ha a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felelősen gondolkodik, akkor a tárgyalást választja. Lázár János szerint példátlan az elmúlt 25 évben, hogy az egyik legnagyobb érdek-képviseleti szerv visszautasítja a kormány tárgyalási ajánlatát.

Lázár János arról beszélt, megkérdőjelezhetetlennek tekintik, hogy vannak olyan kormánnyal szemben álló szervezetek, akik politikai akciót, „balhét” akarnak csinálni a tiltakozásból, de természetesen sokan vannak, akiknek a céljuk az oktatás színvonalának javítása. A PSZ-nek el kel dönteni, hogy kinek az oldalára áll. Lázár elmondta, hogy korábban találkozott már Galló Istvánnéval, a szakszervezet vezetőjével, aki ekkor konstruktív tárgyalófélnek tűnt, de azt is felidézte, hogy 2009-ben – amikor a Bajnai-kormány megszüntette a pedagógusok 13. havi fizetését – Gallóné beszélte le őket a tüntetésről.
Lázár János azt mondta, a pedagógusok 25 pontos követeléslistájából 15-20%-os béremelés következik, pedig még a korábbi béremelés sem fejeződött be. Szerinte ezt jelenleg nem bírja el az ország, ezért inkább szakmai kérdésekről kéne folyniuk az egyeztetéseknek – amikben a pedagógusok „nyitott kapukat döngetnek”.

Lázár János beszélt arról is, hogy a Klik működésében kétségtelenül tapasztalhatóak komoly hiányosságok, de érdemes azt is megvizsgálni, hogy ez kinek a felelőssége. A jelenlegi rendszerben ugyanis az állam a fenntartó, az önkormányzatok az üzemeltetők. Lázár János azt mondta, nem az állam a felelősségét akarja elhárítani – a magyar államnak az elmúlt 25 évben valóban nem volt fenntartói tapasztalata – de ha az üzemeltető önkormányzatok miatt vannak a problémák, akkor meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy az állam átveszi az üzemeltetést is.

Csok: tisztázták a szabályokat

Lázár János beszélt a szerdán a Magyar Közlönyben megjelent, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatos két kormányrendeletről. A miniszter bízik abban, hogy a két rendeletben sikerült egyszerűen és átláthatóan rendezni, tisztázni a szabályokat. A használt ingatlanok esetén jelentős könnyítéséket hajtottak végre: a fúrt kutakat is elfogadják, és szennyvízhálózatnak sem kell lennie. Így a csok igénylésének külterületi ingatlanok esetében is megnyílt a lehetősége, a tanyavilágban is épülhetnek új házak.

A közfoglalkoztatottak helyzetével kapcsolatban Lázár János azt mondta: új lakás építésébe nem tudnak belevágni a jelenlegi jövedelemviszonyok mellett, számukra a használt lakáshoz jutás, illetve a lakásfelújítás lehet realitás. Ehhez hozzáférnek, a megfelelő támogatás rendelkezésre áll.

Lázár János elmondta, biztatják a pénzintézeteket és a lakosságot, minél hamarabb kezdjék el a csok-kal kapcsolatos ügyintézést. Személyesen is nagy érdeklődést tapasztalt, szerinte az évek során a programban kifizetett támogatás elérheti a több száz milliárd forintot.

Bürokrácia-csökkentés: kevesebb lesz a vezető

Lázár János azt mondta, a megszüntetendő 73 hivatal közül már csak tíz háttérintézmény jövőjéről zajlik az egyeztetés. A minisztériumoknak a következő hetekben azt kell megválaszolniuk, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket nem a minisztériumokban kell elvégezni. A kormány célja az átalakítással egy világos felelősségi rendszer kialakítása: a minisztériumok foglalkozzanak a stratégia-alkotással, a járási- és kormányhivatalok feladata pedig a döntések végrehajtása legyen.

Az átszervezéssel kapcsolatban több kérdést vizsgálnak még. Ilyen, hogy az átszervezés nem hátráltatná-e az uniós források kifizetését, valamint az is, mely feladatokat vehet át a felsőoktatás, mely kutatóintézeteknek kell államiként működniük. Lázár János elmondta, a minisztériumokba beolvadó háttérintézményeknél számítani kell a vezetői létszám csökkentésére.

Négymillió háztartásban lehet szélessávú internet

Lázár János beszélt a „digitális nemzet” fejlesztési koncepcióról: 2018-ra négymillió háztartásban szeretnének szélessávú internet-hozzáférést biztosítani, és kiépítenének egy, az állami szervezeteket és a gazdaságot is segítő gerinchálózatot.

Lázár János elmondta még, az Uberrel kapcsolatos kormányhatározat-tervezetet február 24-én tárgyalja a kabinet. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a kormány felhatalmazásával tárgyalt a taxisokkal, így várhatóan támogatni fogják a jogszerűtlenül szolgáltató Uberesek elleni szabályok szigorítását.

A miniszter a Hóman-szobor esetleges felállítására vonatkozó kérdésre is válaszolt. Azt mondta, az alaptörvény értelmében azok, akik az ország szuverenitásának elvesztése, vagyis 1944. március 19. után és 1990 májusa előtt kollaborálók voltak, nem vállalhatók. Mivel Hóman Bálint ilyen személy volt, a kormány nem támogatja a szobor felállítását.