Törökország nem bír a szíriai menekültáradattal, ezért Európára szeretné terhelni a migránsokat ahogy az EU a mi nyakunkba akarja varrni majd őket, ez ellen tiltakozik Magyarország - mondta Orbán Viktor.
Törökország nem bír a szíriai menekültáradattal, becsléseik szerint, ha a harcok folytatódnak, még további hatszázezer szíriai érkezhet a török határra. Erdogan török elnök csütörtökön arról beszélt, hogy emiatt országa megnyithatja határait Európa felé. Egy nem nyilvános EU-török megállapodás szerint az unió közvetlenül átemelne félmillió migránst Törökországból. Ez ellen Magyarország tiltakozik - mondta Orbán Viktor tegnap Lillafüreden, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésen. A frakcióülés után ma bejelentették: a kérdésről vitanapot kezdeményeznek a parlamentben.

A török elnök egyes források szerint nem először fenyegetőzik azzal, hogy a nyugatra tartó migránsokat nem tartoztatja fel. Novemberben Donald Tusknak, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökének, valamint Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének is beszélhetett erről, arra reagálva, hogy uniónak jobb alkut kellene Törökországgal kötnie.

Recep Tayyip Erdogan egy csütörtöki tévéinterjúban azt mondta, hogy szerinte olyan megoldást kell találni, amely a Szíriából útnak indulókat hazájukban tartja. A szíriai válság nem oldható meg biztonsági és repülési tilalmi övezetek kialakítása nélkül – mondta a török elnök. Külön felszólította az ENSZ-t is, hogy állítsa meg a Szíriában zajló vérengzést, ezt Erdogan etnikai tisztogatást írta le. A szervezet hozzájárulásának mértéke ellen is szólt, szégyennek nevezte, hogy míg Törökország eddig közel 10 milliárd dollárt költött a területén tartózkodó menekültekre, addig az ENSZ csak 455 millió dollár támogatást adott.

Közben az EU és Törökország között létezik egy nem nyilvános háttérmegállapodás, amely szerint az unió átemelne 400-500 ezer szíriai menekültet a török táborokból. Korábban felmerült, hogy erről csak Németország egyeztet, de ezt tegnap Orbán Viktor cáfolta: "nem német-török kétoldalú megállapodásról, hanem egy EU és Törökország közöttiről van szó”. A menekültek közvetlen átemelése ellen Magyarország tiltakozik – mondta a miniszterelnök.

„Ha van ilyen törekvés, akkor azt mi a leghatározottabban visszautasítjuk - mondta Szijjártó Péter csütörtökön egy budapesti sajtótájékoztatón az esetleges német-török megállapodás kapcsán. A külgazdasági és külügyminiszter arra kérte az EU „nagy és erős” tagországainak vezetőit, hogy a többi tagország háta mögött ne kössenek olyan megállapodásokat, amelynek terheit később az EU-nak és a tagországoknak kellene viselni.

Vitanap lehet a parlamentben a betelepítéskvótáról

A jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón derül ki, hogy megpróbálják-e ezt a forgatókönyvet elfogadtatni, amelynek fő lépése a kötelező betelepítési kvóta erőltetése - mondta pénteken Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Lillafüreden, a kormánypártok frakcióülése után. Az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa, Dimitrisz Avramopulosz már el is küldte ezzel kapcsolatos levelét Magyarországnak, követelve a betelepítés megkezdését - tette hozzá Kósa Lajos.

Orbán Viktor tegnap a kényszerbetelepítési kvótákról azt mondta, hogy „ez a legnagyobb fenyegetés, amelyet a következő hónapokban ki kell védeni”.

A frakcióvezető veszélyes, másik forgatókönyvnek nevezte azt, hogy Törökország nem állítja meg a bevándorlóhullámot.

A Fidesz-KDNP kezdeményezi, hogy a parlament tartson politikai vitanapot a migrációról, a kötelező betelepítési kvótáról - mondta Kósa Lajos. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta, hogy a "kötelező betelepítési kvóta terve a kultúrára és a biztonságra nézve is veszélyes".

A Fidesz-KDNP által kezdeményezett migrációs vitanap várhatóan a február 29-i héten lesz a parlamentben.

"Nem lesznek nagyobb biztonságban a magyar emberek attól, hogy a kormánypárt vitanapot rendez a kvótáról" - mondta a Faktornak Budai Bernadett, az MSZP szóvivője. A szocialista párt szerint a biztonság érdekében sokkal fontosabb lenne a Btk. módosítása: minősüljön az is bűncselekménynek, ha valaki egy terrorszervezethez csatlakozik vagy annak kiképzésén részt veszt, illetve legyenek felelősségre vonhatók azok is, akik részt vesznek (akár egy meg nem valósuló) terrorcselekmény előkészítésében.

A MSZP korábban arra is tett javaslatot a parlamentben, hogy emeljék meg a honvédség létszámát. Jelenleg 23 ezer fős a honvédség, de az állományból legalább 5500 ember hiányzik, ez közel 25 százalékos hiány - mondta a szóvivő. A szocialista párt szerint inkább erre kellene helyezni a hangsúlyt és nem egy vitanapot kellene szervezni, mert honvédség nélkül nem várható el a védelem sem.

A csütörtöki Kormányinfón Lázár János elmondta, hogy a felállított határzárat jogilag is meg kell védeni. A Miniszerelnökséget vezető miniszter szerint esély sincs arra, hogy 2016-ban enyhüljön az Európára nehezedő bevándorlási krízis és úgy ítélte meg: a határon tavaly tapasztalt "jelenetekhez" hasonlókra idén is számítani kell.