Ezt a külügyminiszter a V4-ek külügyi tárcavezetőinek tanácskozása után mondta.
Most, amikor Európa súlyos problémákkal és kihívásokkal néz szembe - mondta Szíjjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a visegrádi csoport fontos tényezője az európai politikának, jól kezeli a jelenlegi migrációs válságot, és a csoport országai összefogásának rendkívüli szerepe van az Európai Unió jövője szempontjából is.
"A jelenlegi európai helyzetben, úgy gondolom, nem túlzás azt állítani, hogy a visegrádi együttműködés még soha nem volt olyan fontos, erre az együttműködésre még soha nem volt olyan nagy szükség, mint jelenleg. Európa olyan súlyos kihívásokkal küszködik, amely kihívások bizony az európai integráció több aspektusát is képesek veszélybe sodorni" - mondta a Szijjártó Péter a magyar közmédia tudósítóinak a tanácskozás után.

Rámutatott, hogy például már évek óta zajlik a vita az euróövezet jövőjéről, míg a bevándorlási válság következtében a schengeni övezet jövője is megkérdőjeleződött.

A magyar diplomácia vezetője szerint a visegrádi csoport fontos tényezője az európai, sőt a világpolitikának, jól kezeli a jelenlegi migrációs válságot, és a csoport országai összefogásának rendkívüli szerepe van az Európai Unió jövője szempontjából is.

"Az EU csak akkor fogja tudni megoldani ezeket a kihívásokat, hogyha őszintén beszél, és feladja képmutató magatartását, márpedig ennek a biztosítéka a visegrádi összefogás" - mondta a miniszter, aki szerint a visegrádi összefogás országai mindig is nyíltan beszéltek, és a nevükön nevezték a problémákat.

"Ebből egyelőre hiány van Európában" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy "sajnos a képmutatás politikája még mindig jelen van Európában".Szijjártó Péter szerint a V4-ek a csoportot ért kritikákat inkább elismerésnek és bátorításnak veszik.

Forrás: MTI/Fotó: MTI-EPA-Filip Singer