A korábbi információkkal szemben nem 61, hanem 81 sebesült áldozata van az Ankara kormányzati negyedében történt szerdai öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a török egészségügyi minisztérium. Kurd vezető szerint renegát fegyveresek lehettek a támadók.
A közlemény szerint a 81 sebesültbe mindenkit beleszámoltak, akire a robbantás fizikai értelemben hatással volt. A sérültek közül 59-et már hazaengedtek a kórházból, további 22 embert még ápolnak, közülük 7-nek súlyos az állapota.

A Dogan török hírügynökség arról számolt be, hogy az első mentőautó az incidenst követően négy percen belül már a helyszínen volt, később pedig összesen harminckét kocsi segédkezett a halottak elszállításában és a sérültek ellátásában.
Kurd vezető: renegát fegyveresek lehettek a támadók 

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet is magába foglaló kurd ernyőszervezet vezetője nem zárta ki annak lehetőségét, hogy renegát kurd fegyveresek állnak a szerdai ankarai öngyilkos merénylet hátterében - jelentette csütörtökön a kurdpárti Firat hírügynökség.

Cemil Bayik elképzelhetőnek tartja, hogy a török hadsereg kurdisztáni katonai akciója miatt feldühödött kurdok követhették el a merényletet.

"Nem tudjuk, ki hajtotta végre a támadást. De az biztos, hogy korábban a Kurdisztánban végrehajtott mészárlások megtorlásaként követtek el hasonló támadásokat. Elképzelhető, hogy az elkövetők jelentkezni fognak, hogy tudassák, miért támadtak" - húzta alá Bayik.

A török kormányfő korábban arról számolt be, hogy egy szíriai kurd férfi hajtotta végre az öngyilkos merényletet, aki a Szíriában harcoló Népvédelmi Egységek (YPG) tagja, melyet Ankara terrorszervezetnek tekint.

Törökország az elmúlt hónapokban átfogó katonai akciót hajtott végre az ország délkeleti részében a kurd fegyveresek ellen. A harcok miatt tízezrek menekültek el otthonaikból. Az elmúlt napokban Törökország Szíria kurd kézen lévő északi területeit is ágyúzta.

 Az Európai Unió vezetői közös közleményben ítélték el a terrortámadást 

Közös közleményben ítélték el csütörtökön az előző napi ankarai terrortámadást az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői és az uniós intézmények vezetői.

A kommüniké aláírói részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és együttérzésükről biztosították a török népet. A dokumentumban elfogadhatatlannak nevezték a terrorcselekményeket, attól függetlenül, hogy hol és kik követik el őket.

"Az Európai Unió és tagállamai fokozni fogják minden erőfeszítésüket, hogy szembeszálljanak ezzel a csapással" - írták az uniós vezetők.

Forrás: M1 Híradó