A német kormány szerdai ülésén elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette új menekültügyi reformjavaslatát. A menedékkérők számának csökkentését szolgáló csomag várhatóan március elején lép hatályba.
Fotó: Europress / Milos Bicanski - Getty Images
Már tavaly novemberben megállapodtak a csomag fő elemeiről. A kormány most a sürgősségi elbírálást kér a törvényhozástól.

A berlini vezetés másodszor alakítja át jelentősen a menekültügyi rendszert. Thomas de Maiziere belügyminiszter azt mondta, a kormány mindenkinek biztosítani akarja a méltányos eljárást, de azt akarják, gyorsan távozzon az, akinek nincs szüksége védelemre.

A csomagban szinte csak szigorítások vannak. Gyorsított eljárással döntenek a biztonságos országokból származó, a rendőrséggel nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott vagy a menekültstátusz megszerzésével nem először próbálkozó menedékkérőkről. Náluk a kérelmet egy hét alatt kell elbírálni.

Két évre felfüggesztik az oltalmazotti státuszban lévők családegyesítési jogát. Ide azok tartoznak, akik nem menekültnek számítanak, de nem lehet hazaküldeni őket, mert ott súlyos sérelem érheti őket. A menedékkérők juttatásait havi szinten 10 euróval csökkentik. Csak a halálos, vagy súlyos betegségben szenvedő migránsok kerülhetik el a kitoloncolást, abban az esetben, ha emiatt tovább romlana állapotuk - írja az MTI.

A szövetségi kormány felállít egy koordinációs központot is, a hazaszállítandó menedékkérők úti okmányainak beszerzésére.

A kormány kezdeményezi azt is: Algéria, Marokkó és Tunézia átsorolását a biztonságos származási országok közé.

MTI