Egy katolikus papot 56 év után most kedden tartóztattak le. A rendőrség azzal gyanúsítja, hogy meggyilkolt egy fiatal nőt.
A nő egy korábbi családi fotón
A texasi Irene Garza húsvét előtt gyónni akart, ezért elment a katolikus templomba John Feithez. A pap volt az utolsó, aki élve látta, öt nappal később egy csatornában találták meg az egykori szépségkirálynő holttestét.

A most 83 éves pap már kezdetek óta a fő gyanúsított, de eddig nem tartóztatták le. 2004-ben már bíróság elé állt az ügyben, de akkor a esküdtszék nem találta bűnösnek. A vallomásában és egy 2013-as interjújában is tagadta, hogy bármi köze lett volna a nő halálához. Azt mondta, a gyónás után a nő elment a templomból, utoljára a templomlépcsőn állva látta Garzát.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a nőt megerőszakolták, miközben eszméletlen volt, a halálát pedig fulladás okozta. Garza teste mellett a nyomozók különböző tárgyakat találtak a templomból, így például gyertyatartót is, valamint egy fém diavetítőt, amelyen John Feit neve szerepelt. A rendőrök nem hittek az ártatlanságában, ezért hazugságvizsgálatnak vetették alá, amelyen a pap megbukott. Az is erősítette a rendőrök gyanúját, hogy 24 nappal Garza halála előtt Feitet letartóztatták, mert megtámadott egy fiatal nőt. A bíróság azonban csak pénzbüntetésre ítélte akkor.
A gyilkos a rendőrségi fotón
McAllen lakossága nem akarta elhinni, hogy a pap lenne a gyilkos. Még a nő családtagjai is azt nyilatkozták, hogy lehetetlen, hiszen „a papok tévedhetetlenek. Lehetetlen, hogy ő tette. Ez szentségtörés lenne” - mondta Garza egyik unokatestvére, Noemi Sigler. Azt is hozzátette, szerinte a hatóságok is védték abban az időben a papokat, de azt nem tudta megmondani, hogy a tisztelet vagy a félelem miatt. A gyilkosság után Feitet áthelyezték egy kolostorba.

Az esetet 2002-ben vették elő újra, amikor új vezető került a texasi „döglött akták” részlegének élére. Ekkor két tanút is találtak, akik nem ismerték egymást, de mindketten ugyanazt a történetet adták elő, meggyanúsítva Feitet. 2004-ben azonban nem találták bűnösnek a papot. Most kedden azonban ismét letartóztatták, egyelőre azonban nem árulták el, milyen bizonyítékok kerültek elő - írta a CNN.