Ijesztően olcsón juthat hozzá bárki egy olyan programhoz, amelynek segítségével fel lehet törni számítógépeket, és hozzá lehet férni akárkinek a webkamerájához - így ki lehet lesni az embereket.
Fotó: Europress - Ed Jones/AFP
Minderről a Kaspersky cég számolt be a mai napon a saját kutatása alapján. A szakértők megállapították, hogy a programmal még egy amatőr hacker is fel tud törni egy számítógépet, így könnyedén hozzájuthat bizalmas fényképekhez, hanganyagokhoz és videókhoz. Kicsit képzettebb hackerek pedig még értékesebb információkhoz, vagy akár pénzhez is hozzá tudnak jutni az AdWind nevű programmal.

A szoftverrel akkor találkoztak először, amikor annak segítségével egy bankot próbáltak megtámadni virtuális úton Szingapúrban. A program gyakorlatilag megfertőzi a megtámadott rendszert, egy egyszerű e-mail megnyitásával észrevétlenül feltelepíti magát. Utána a támadó elvileg képes bekapcsolni a célpont webkameráját, hozzáfér jelszavakhoz és minden dokumentumhoz, ami rajta van a számítógépen.

Jelen pillanatban inkább cégek ellen próbálják használni a szoftvert, de könnyedén használható magánszemélyek ellen is. A Kaspersky cég szóvivője, Alekszandr Gosztev azt mondta, hogy az a személy, aki Szingapúrban megtámadta a bankot, közel sem volt profi hacker, de elmondta, hogy az AdWind legtöbb használójának van számítógépes jogosítványa, ami elég aggasztó.

Az AdWind klasszikus malware, vagyis rosszindulatú szoftver, amelyekre az jellemző, hogy nehezen lehet használni őket, pontosabban magas szaktudást igényel a futtatásuk, de jelen esetben ez nem így van, ráadásul csak 70 dollárt (19 ezer forint) kell havonta fizetnie annak, aki hozzá akar férni. Az AdWindet becslések szerint eddig már 443 ezer magánszemély és cég ellen használták világszerte - írja a Mirror.