A Lengyelország és Csehország határán fekvő Jizera-hegységet 2009-ben nyilvánították a világ első nemzetközi csillagoségbolt-parkjává. Éjszakánként a vidékre boruló sötétséget egyre inkább veszélyeztetik a lengyel oldalon megjelent hatalmas méretű üvegházak fényei.
A Mlada fronta Dnes című cseh napilap szerint az eddig fényszennyezés mentes vidéken felépített üvegházak egy 100 ezer fős városénak megfelelő fénymennyiséget bocsátanak ki. A mesterséges fények a helyi lakosokat és a természetet is zavarják. Az üvegházakat fenntartó lengyel Citronex vállalat azonban a jelenlegi tízszeresére bővítené a létesítményeket.

Dan Ramzer, az egyik legészakabbra fekvő cseh város, Frydlant polgármestere azt mondta: "Ez jelentős beavatkozás a határvidék környezetébe. Ha az ég felhős, olyan, mintha lámpák égnének Frydlant környéke felett”.

A helyieket először megrémítették a fények, volt, aki azt hitte, a lengyel oldalon fekvő turowi erőműben ütött ki tűz. A környezetvédők szerint, amennyiben az üvegházakat valóban kibővítik, a megnövekedett fényszennyezés a jelenleginél is több kárt okozhat az állatvilágban. Jiri Husek, a cseh környezet- és tájvédelmi ügynökség munkatársa szerint nem létezik a helyzet kezelésére alkalmas törvényi háttér. 

A területet hat cseh és lengyel szervezet együttműködésében nyilvánították 2009-ben fényszennyezés mentes rezervátummá, ahol azóta az éjszakai égbolt megfigyelését nem zavarta semmiféle mesterséges megvilágítás. A lépést kezdeményező csillagászok egyike, Pavel Suchan "gyalázatosnak" nevezte a kialakult helyzetet.

A cseh csillagászati intézet munkatársa azt mondta, a helyi települések vezetőivel közösen panasz benyújtását tervezik a környezetvédelmi minisztériumnál - írja az MTI.