A Beatles fél évszázada indult Liverpoolból, de máig évi 81,9 millió font (33 milliárd forint) hasznot hoz a városnak, ráadásul a 2335 munkahelyet kínáló "Beatles-ipar" évi 15 százalékos ütemben növekszik egy friss tanulmány szerint.
A Beatles szobra Liverpoolban. Fotó: Europress - Richard Stonehouse / Getty
A John Moores Egyetem és a Liverpooli Egyetem tanulmánya az első tudományos kutatás, amely az 1960-as évek legendás zenekara, a Beatles máig tartó gazdasági hatását vizsgálta. Az írás a Beatles-örökség védelmével is foglalkozik.

„A zenekar öröksége évente 81,9 millió fontos bevételt garantál, emellett a Beatles-ipar évente 15 százalékkal növekszik és a jövőben várhatóan tovább nő" – mondta a John Moores Egyetem szóvivője. A várost évente 30 milliónál is több „egynapos" turista keresi fel, több mint kétmillióan éjszakára is ott maradnak.

A Beatles-ipar lankadatlan növekedését garantálja, hogy az együttes zenéje új rajongókat szerez magának a fiatal korosztályokban és olyan új piacokon, mint Kína vagy Brazília.

A tanulmány szerint az egyik legfontosabb feladat a Beatles-örökség hitelességének, a szolgáltatások, attrakciók és termékek minőségének biztosítása a jelenlegi és jövendőbeli rajongók számára.

„A kutatás egyértelműen jelzi, hogy a Beatles Liverpool egyik fő kulturális és gazdasági forrása. A zenekar még hosszú ideig vonzza a látogatókat a városba" – mondta a Liverpooli Egyetem munkatársa.

„Közvetítenünk kell azt az üzenetet, hogy Liverpool nem csak a Beatles szülővárosa. Amit liverpooliként megtanultak, azt vitték magukkal a nagyvilágba. A Beatles máig friss zenéje emlékeztet arra, kik vagyunk és mivé válhatunk" –  – írja az MTI.