Hosszú és rosszízű csatát vívott Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója. Most úgy tűnik, ezúttal veszített.
Mikor még minden olyan szépnek tűnt: Narendra Modi, India miniszterelnöke namastet mond Zuckerbergnek (Fotó: Reuters/tephen Lam)
Mint többek között a BBC és a The Verge tudósításából kiderül, a Telecom Regulatory Authority of India (TRAI), vagyis az indiai távközlési hatóság megtiltotta a Facebook ingyenes, ám korlátozott internet szolgáltatását. A Free Basics nevet viselő programjuk a TRAI szerint ugyanis sérti a netsemlegesség elvét.

Arról van szó, hogy a Facebook ingyenes internet címszó alatt önmagát és a vele szerződött szolgáltatásokat nyújtaná az indiaiaknak. Bár a kezdeményezés tiltakozásokat váltott ki, Zuckerberg a The Times of India-ban meglepődésének adott hangot: szerinte a Free Basics blokkolása egymilliárd embert hagyhat internet nélkül.

Zuckerberg kritikusai szerint a szolgáltatás tisztességtelen piaci viszonyokat hozna létre, amelyben egyes cégeket jogtalan előnyökhöz juttatnának. Az egyenlőtlenség gátolná az innovációt és a véleményalkotás szabadságát.

Nem az Internet.org néven 2013 óta futó ingyenes internet az egyetlen nagyívű Facebook elképzelés, amely félreértésekre adott okot.

A vezérigazgató legutóbbi nagy dobása az volt, mikor bejelentette, hogy részvényeik 99 százalékáról, azaz 45 milliárd dollárról lemondanak, s a világ jobbítására, egészségügyre, oktatásra, internet-hozzáférésre és közösségépítésre szánják pénzüket. Rövidesen kiderült azonban, hogy a Chan Zuckerberg Kezdeményezés - ezt a nevet viseli a jótékony alapítvány -, nagyjából nem is alapítvány, hanem egy kvázi korlátolt felelősségű társaság, egy úgynevezett LLC. Sokan bírálták emiatt, mondván, hogy az LLC (limited liability company) inkább vállalat, mintsem karitatív alapítvány, s kiválóan alkalmas például az adómegkerülésre - írja a hirado.hu.