Egyre kevésbé valószínű, hogy Angela Merkel német kancellár rá tudja venni Európát, hogy azonosuljon a migránsok befogadásának politikájával - írja elemzésében az AFP francia hírügynökség.
Fotó: Europress - Sean Gallup - Getty
Az írás szerzője szerint Franciaország „elengedte" Merkelt, Kelet-Európa országai pedig egyenesen szembe mennek vele. Emellett pedig otthon is csökken a népszerűsége: nő az ellenállás a politikával szemben, amely miatt tavaly egymillió menedékkérő érkezett az országba.

„A döntő fontosságú uniós csúcstalálkozó előtt kevés a szövetségese" – írja a lap. Merkel európai megoldást ígért a németeknek a migránsáradat csökkentése érdekében, amivel a kötelező befogadási kvótákra utalt.

Manuel Valls francia miniszterelnök egy müncheni biztonságpolitikai konferencián beszélt arról, hogy Európa nem tud több menekültet fogadni, Franciaország pedig nem támogatja a kötelező elosztási mechanizmust. Kelet-Európában szinte egyhangú Merkel politikájának elutasítása.

Az elemzés leírja, hogy a kvóták mellett a német kancellár szerint az embercsempészek elleni fellépés, valamint a török, a libanoni és jordániai menekülttáborok életkörülményeinek javítása kell az áradat megfékezéséhez.

A müncheni konferencián Ursula von der Leyen német védelmi miniszter azt mondta, az ötszázmilliós Európa alapjait nem rázhatja meg 1,5-2 millió migráns. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint viszont a menekültválság az EU létét fenyegető kihívás. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pedig egyenesen „hülyeségnek" nevezte a német politikát.

Egyetértés hiányában Merkel pénteken azt mondta: kvóta helyett önkéntes országok csoportja oszthatja szét egymás között a migránsokat, ha cserébe Törökország fellép az illegális migrációval szemben. Arról Merkel egyelőre nem beszélt, hogy mely országok jelentkeznek önként, ám vezetőik Brüsszelben tanácskoznak majd a török vezetéssel – írja az MTI.

A nyár és az ősz folyamán az uniós országok nagy nehezen 160 ezer migráns elosztásáról állapodtak meg, ám eddig mindössze pár száz embert sikerült szétosztani a tagállamok között, így a terv kudarcnak tűnik. Látva ezt a megosztottságot, a török elnök a héten azzal fenyegetőzött, hogy megnyitja az utat nyugat felé a migránsok előtt. „Véges a türelmünk"- mondta a török elnök.