Minden eddiginél több civil áldozata volt tavaly az afganisztáni harcoknak: 2015-ben 11 002 polgári lakos sérült vagy halt meg - közölte vasárnap az ENSZ.
Fotó: Europress - NAJIM RAHIM / AFP
A világszervezet 2009 óta tartja számon Afganisztán civil halottait. Tavaly négy százalékkal nőtt az áldozatok száma az egy évvel korábbihoz képest. 3545-en haltak meg.

A Dow Jones amerikai hírügynökség azt írja, hogy 2015 volt az első olyan év, melyben az afgán biztonsági erőknek jelentősebb külső segítség nélkül, egyedül kellett garantálniuk a biztonságot az országban, miután a NATO vezette nemzetközi misszió 2014 végén véget ért.

Nicholas Haysom, a helyi ENSZ-különmegbízott szerint elfogadhatatlan, hogy ennyi civil áldozat legyen.

A legtöbb civil fegyveresek közötti harcokban és merényletekben halt meg tavaly. Az ENSZ-jelentés kiemeli, hogy egyre többen halnak meg amiatt, mert a tálibok be-betörnek városokba, s tavaly ősszel egy időre sikerült is elfoglalniuk Kunduzt.

Az áldozatok közül minden negyedik gyermek, s minden tizedik nő. A halottak és sebesültek 62 százalékáért a tálibok felelősek, 17 százalék pedig a kormányerők miatt halt meg. A katonaság, a rendőrség és a tálibok összecsapásaiban 1116-an vesztették életüket és 3021-en sebesültek meg. Ugyanakkor a sérülések és halálesetek mintegy ötödénél nem állapítható meg, hogy ki a felelős.

Az ENSZ szerint a valós számok ennél magasabbak is lehetnek – írja az MTI.