Hárommilliárd forintos visszaélés vádjával indul büntetőper Fürst György egykori, vagyongazdálkodásért felelős VI. kerületi szocialista alpolgármester és 23 vádlott-társa ellen kedden a Fővárosi Törvényszéken.
A vád szerint a Fővárosi Önkormányzatok Társulása parkolási rendszerek üzemeltetésére kötött szerződést a Centrum Parkoló Kft.-vel, amely alvállalkozókat vont be, majd az üzemeltetés hatékonyabbá tétele címén az alvállalkozók újabb alvállalkozókat vettek igénybe. Az ügyészség szerint a kiszervezett tevékenységek, megrendelt szolgáltatások gazdaságilag indokolatlanok, hátrányosak voltak. A vádlottak 2006 és 2011 között 3 milliárd forint kárt okoztak. A vád szerint volt, aki a parkolóautomaták takarítására, útburkolati jelek felfestésére fiktív számlákat adott ki.

A Fővárosi Törvényszék az MTI-nek azt mondta: a volt szocialista alpolgármestert, Fürst Györgyöt két rendbeli, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség. 23 társát szintén hűtlen kezelés, sikkasztás, adócsalás és más bűncselekmények elkövetésével vádolják.

Fürst György és tucatnyi társa ellen már 2011-ben indult egy másik büntetőeljárás az Andrássy út 47. szám alatti, műemléknek számító palota, 2014-ben pedig az Andrássy út 3. –Saxlehner-palota – eladása miatt. Abban az eljárásban az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg a terézvárosi szocialista és szabad demokrata képviselőket, illetve a volt aljegyzőt. Az ingatlanokat a valós értékük feléért-harmadáért értékesítették.