Az amerikai vezetésű koalíció már számtalan bombázással, dróntámadással próbálta meggyengíteni az Iszlám Állam erőit a központi városaikban - áttörő siker és a nagyobb eredmények azonban eddig nem igazán követték az akciókat. Most egy fogságból kiszabadult szíriai fiatal elmesélte, miért.
Fotó: Europress / Welayat Raqa - AFP
Az Iszlám Állam terroristái ugyanis olyan taktikákat dolgoztak ki, amelyekkel megtéveszthetik a légierő tagjait: elvegyülnek a civil lakosság között. Ehhez hol az otthonaik egy részét vagy teljes egészét foglalják el, hol pedig a jellegzetes szakálluktól szabadulnak meg – írja az NBC News. Ramadi felszabadításakor pedig az is kiderült, hogy a terroristák gyakran ásnak egész várost behálózó alagutakat a föld alá, ahol könnyen átvészelhetik a bombázásokat.

Az önkényesen kikiáltott fővárosban, Rakkában már több dzsihádista is átköltözött az állami épületekből a civil lakosság otthonaiba, hogy a drónos felderítések során beleolvadjon a közösségbe.

„Ha a családod az általuk kiszemelt épületben lakik, akkor titeket kiköltöztetnek, és a saját családjukkal költöznek a helyetekre. Elveszik a civilek otthonát, és ott élnek. A civileknek pedig nagyon nehéz elszeparálódniuk tőlük. Ez azt jelenti, hogy a dróntámadások már nem csak a terroristákra veszélyesek, hanem ránk is.” - mesélte a 19 éves Abu Baraa, aki múlt hónapban szökött meg Rakkából. Most Törökországban van.

Az Iszlám Állam terroristái bekopognak a civilekhez, és közlik az ott élőkkel, hogy költözzenek össze egy szobába, a többit pedig adják át nekik – vagy akár az egész lakást átveszik tőlük. Ha ellenszegülnek, a dzsihádisták kivégzik őket.

„Nemrég még a megjelenésüket is megváltoztatták: civil ruhát viselnek és leborotválták a szakállukat. Egyre gyakrabban közlekednek taxival a katonai járművek helyett, vagy pedig sárral fedik be az autóikat, így a légierő nem láthatja, hogy azok katonákhoz tartoznak.”
Fotó: Europress / Ho / IS Raqqa - AFP
A fiú azt is elmesélte, hogy őt is kényszerítették arra, hogy végignézzen több kivégzést is – egy alkalommal Mohammed Enwazi, azaz Dzsihád John volt a hóhér, akit később dróntámadásban gyilkoltak meg.

„A helyzet egyre sötétebb, ez az emberek arcán is látszik. Mindenhol holttestek hevernek. A barátaim fele csatlakozott az Iszlám Államhoz, a barátaim másik felét pedig az Iszlám Állam gyilkolta meg.”

Baraa a szülei sürgetésére szökött meg Rakkából, csempészek segítségével jutott át a török határon. Szülővárosában a halál mellett egyetlen dolog biztos még: az adók. Az Iszlám Állam bevételi forrásai közül a legfontosabb, az olajkereskedelem az utóbbi időben elapadt, így a kiadási oldalon is problémák merültek fel. Ezért a lyukakat az egyre magasabb adóval próbálja betömni a terrorszervezet.

„Új adózást vezettek be az autókra. Most már pénzbírság jár azért, ha áthajtasz a piros lámpán. Minden motoron új, Iszlám Államos rendszámtábla van. A legtöbb változást az utóbbi három hónapban vezették be.”
Fotó: Europress / Ho / IS Raqqa - AFP
Uh Ahmed szintén az Iszlám Állam rémuralma elől menekült el Rakkából – katonai engedélyt kapott erre a terrorszervezettől, miután petefészekrákot diagnosztizáltak nála. A fájdalmai ellenére a nőnek a daganat adott hitet, hiszen ennek köszönhetően utazhatott kezelést keresve Törökországba. Ahmed a szíriai konfliktus során már elvesztette a férjét és két fiát, most pedig arra kényszerítették, hogy harmadik fia nélkül hagyja el Rakkát.

„Nagyon félek. Azt kívánom, bár meg se születtem volna. Bár ne lett volna forradalom!”

A nő most Ufrában él – az ősi város zarándokok ezreit vonzotta századokon át, most azonban több tízezer menekült ideiglenes otthona. Sokan Európa felé vennék az irányt, mások a török határ mentén telepednének le. A helyi hatóságok azt mondják, hogy a forrásaik lassan kimerülnek, de örülnek, hogy otthont nyújthatnak a szomszédjaiknak. Mint a polgármester elmondta: nagy segítséget jelent az, hogy a török és a szír kultúra nem különbözik olyan sokban egymástól.