Mennyi az a sómennyiség, amit még nyugodtan el lehet fogyasztani, és mikortól lesz egészségtelen? Az orvosok ezzel kapcsolatban két ellenkező véleményt képviselnek.
Készételek, kolbász, sajt, kenyér és még sok más élelmiszer tartalmaz egy bizonyos sómennyiséget. Németországban a férfiak átlagosan 10 gramm sót fogyasztanak naponta, a nőknél ez a szám alacsonyabb, ők 8,4 grammot. Ez azt mutatja, hogy a többség túllépi az ajánlott napi mennyiséget, ami maximum 6 gramm só, vagyis körülbelül egy teáskanálnyi naponta.  

Az Egészségügyi Világszervezet azonban arra int, hogy naponta maximum 5 gramm só fogyasztható. Ugyanis az ennél nagyobb mennyiség növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és korai halálhoz vezethet.

Azonban mindennek a tudományos alapja vitatott. Az International Journal of Epidemiology három tudós vitáját elemezte a sóval kapcsolatban. Alapvetően egyikük sem javasolja a túlzott sófogyasztást, de a mennyiségről és a következményekről azonban vannak viták. Ugyanakkor azt is vizsgálják, hogy vajon a tudományos vita értelmes útra terelődik-e.

A szakadék elég mély: míg egyes kutatók az egészségvédelem történetének legnagyobb megtévesztését látják a kevés sófogyasztás ajánlásában, addig mások annak mellőzését látják a legfontosabb célnak.  

A New York-i Columbia Egyetem Ludovic Trinquart vezette csapata 269 szakmai publikációt elemzett a témában: 54 százalék egyetértett azzal, hogy a több sófogyasztás növeli a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és korai halálhoz vezethet. 33 százalék ellentmondott ennek. 13 százalék szerint pedig nincs egyértelmű eredmény. Az elemzés alapján kiderült: a kutatók, függetlenül attól hogy az állítást támogatták vagy elutasították, gyakran idéztek olyan munkát, amelyben a véleményük visszatükröződött.

A megvizsgált munkák között volt 10 olyan, amely különböző tanulmányok összefoglalását tartalmazta, éppen ezért, különösen informatív volt, hiszen ebben a témában, a tanulmányok elemzése alapján, egészen különböző eredmények születtek. A 10 tanulmányból 4 megerősítette a hipotézist (miszerint a sok só fogyasztása növeli a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát), három ellent mondott neki és három azon a véleményen volt, hogy nem született határozott eredmény.  

Trinquart és munkatársai végül arra jutottak, hogy a tanulmány nem járul hozzá a sóval kapcsolatos állandó vitának a megoldásához. Továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy a pénzügyi érdek is tudja befolyásolni az eredményt.

Bruce Neal kutató pedig azt írta, hogy az élelmiszeripar befolyását sem kellene figyelmen kívül hagyni. A só ugyanis – a cukorral és a zsírral együtt – olyan olcsó nyersanyag, amely a kevésbé minőségi árukat fel tudja javítani. Ezzel utal arra is, hogy az élelmiszeripart ez a vita lelkesíti, és hogy a rossz táplálkozással szembeni harcot pedig elnyomja. Ugyanakkor kritizálta, hogy ez az elemzés a "sóháborút" leírja ugyan, de semmire sem ad magyarázatot - írja a Spiegel