Folyamatos a készültség az észak-magyarországi folyókon az árvízveszély miatt. Az Ipolyon és a Sajón a legkritikusabb a helyzet. Borsodban több útszakasz még zárva van a vízátfolyások miatt. Nem javul a belvízhelyzet sem. Már több mint 60 ezer hektár föld van víz alatt. A Balatonnál a legmagasabb, harmadfokú készültséget is elrendelték.
Fotó: Komka Péter/MTI
A Híradó.hu információi szerint az egyik ipolytarnóci utca szinte teljesen víz alatt van, még a házak udvarát is ellepte a víz. Ipolytarnócon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az Ipoly vízállása reggel 405 centiméter volt. Ez az idei legmagasabb adat. A hétvégén további 20 centiméterre számítanak, amivel minden eddigi rekord megdőlhet.

Magyarpolányiban a belvíz jelent problémát. A 40 hektáros repceföldből csaknem 10 hektárnyit víz borít. A munkagépek azonban még ennél is nagyobb területen nem mehetnek a földekre. A gazdáknak az a legnagyobb problémája,  hogy kipusztulnak a növények. A Közép-Tisza vidékén csütörtök este óta szinte megállás nélkül esik. Emiatt itt, péntek óta 650 hektárral nőtt az elöntött területek nagysága. Most 24 ezer 100 hektár van víz alatt. Az országban mindenütt egyre nagyobb a belvíz, már több mint 60 ezer hektár föld van víz alatt.