Míg a miniszterelnök szerint az Európai Unió, addig az ellenzék szerint Orbán Viktor nem látja a valóságot, így foglalható össze az ellenzéki pártok nyilatkozatai. Kormánypárti oldalon azt mondják, Orbán Viktor minden eddiginél határozottabb hangon szólt a migrációról, de közben árnyaltan és emberségesen közelítette meg a kérdést.
Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében nem foglalkozott a társadalom valódi problémáival, amiből szerinte arra lehet követeztetni, hogy ezekben nem is várható tőle megoldás.

A szocialisták vezetője szerint a kormányfő beszéde és a valóság között óriási szakadék van, mert az egészségügy romokban van, az oktatás összeomlott, a közigazgatás szétzilálódott, és orvosok ezrei, szakápolók tízezrei hagyják el Magyarországot.

Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselője, Oláh Lajos szerint „tragikus” volt az évértékelő, szerinte a Horthy-rendszert dicsőítette és elvetette az Európai Unió értékeit.

Szerinte a kormányfő egy olyan világot álmodott, ahol a kockásinges tanároknak vagy a külföldre menekülő orvosoknak, ápolóknak nincs helyük. Szerinte az évértékelő beszédnek arról kellett volna szólnia, miért halnak meg többen fertőzésekben, mint autóbalesetben, miért tüntetnek a tanárok vagy, hogy miért akarja népszavazással kivezetni Magyarországot az Európai Unióból.

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi érvértékelő beszéde arra bizonyíték, hogy elvesztette kapcsolatát a valósággal. Gál József, a párt szóvivője szerint "multikormányzás" lesz és nem néppárti, polgári kormányzás, és retteghetnek a munkavállalók. A rossz versenyképességet ugyanis a kabinet a bérek alacsonyan tartásával fogja megoldani Gál szerint.

Bár a miniszterelnök azt gondolja, hogy az oktatást és az egészségügyet a kormánya mentette meg, azt valójában azok mentették meg, akik méltatlan bérért nap mint nap elvégzik a munkájukat, mondja az LMP szóvivője.

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek fogalma sincs a valóságról. Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője azt mondja, Magyarországon léteznek olyan falvak, városrészek, amelyekben az Orbán Viktor által Magyarországon elképzelhetetlennek nevezett párhuzamos társadalom már megvalósult, a törvény nem érvényesül.

Mirkóczki szerint a valóság az, hogy egyes iskolákban nincs pénz fűtésre, de krétára sem, az egészségügyi intézmények állapota tragikus.

A Párbeszéd Magyarországért szóvivője, Tordai Bence, hasonlóan, mint az LMP és a Jobbik, azt mondta az évértékelőre reagálva, hogy Orbán Viktornak nincsenek érvényes gondolatai a mai magyar valóságról, a miniszterelnök "csak fantomokat fest és azokkal hadakozik".

Szerinte a miniszterelnök "személyiségzavarban szenved", és elszakadt a valóságtól, ugyanis azt képzeli, hogy világtörténelmi jelentőségű személyiség és Európa jövőjének meghatározója.

A Liberálisok szerint azt a miniszterelnök által hangoztatott polgári Magyarország szépen csengő hívószava mögött egy, a szocializmusból jól ismert uram-bátyám világ képe bontakozik ki, ahol az "állami szintre emelt lopást törvényekkel támogatják".

Kormánypárti részről Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője értékelt, szerinte a kormányfő évértékelő beszédében minden eddiginél határozottabb hangon szólt a migrációról, annak kezeléséről, de közben árnyaltan és emberségesen közelítette meg a kérdést.

Kiemelte a miniszterelnök gondolatai közül azt a pontot, hogy ezek az emberek sokszor áldozatok, az emberkereskedők, a helyi viszonyok és a nyugati politikusok áldozatai. Ugyanakkor emellett Orbán Viktor az önvédelem szempontját sem hagyta figyelmen kívül - mondta.

A KDNP szerint a miniszterelnök évértékelőjén minden eddiginél jobban kirajzolódott, hogy melyek azok az eredmények, amelyeket a polgári-keresztény kormányzás az elmúlt években produkált. Példaként említették a pénzügyi stabilizációra, a családok támogatására vagy akár a magyar érdekek mentén történő külpolitika kiépítésére. S most mindez a 2015-ben kezdődött népvándorlás miatt veszélyben van szerintük – írja azt MTI.