Orbán Viktor miniszterelnök Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében elmondta: "Brüsszelnek, az embercsempészeknek és a migránsoknak is meg fogjuk tanítani" azt, hogy Magyarország szuverén ország. A miniszterelnök szerint most különösen fontos megvédeni azt, amit elértünk, hiszen hosszú évek után "visszaszereztük az esélyt egy újabb történelmi felzárkózáshoz": az elmúlt évek kormányzásának köszönhetően csökkent a személyi-jövedelemadó és a rezsi, nőtt a minimálbér.
A népvándorlást meg lehet állítani

A miniszterelnök beszédében, amelyet a Faktor élőben közvetített, elmondta, a modern kori népvándorlás, veszélyezteti az ország stabilitását, a felzárkózás lehetőségét, a közrendet, az ország biztonságát, a biztató jövőt. Szembe kell néznünk azzal, hogy az eddigieknél is többen jöhetnek – olyan emberek, akik nem fogják elfogadni az európai értékeket, és feladni a sajátjaikat.

Orbán Viktor szerint azonban Európa képes lehet megállítani a vándorlást, hiszen gazdaságilag elég fejlett, és a technológiai felkészültsége is megvan ehhez. És vannak olyan európai értékek, amiket érdemes megvédeni: a közös keresztény gyökerek, a férfi és nő egyenjogúság, a szabadság és felelősség, a fair verseny és szolidaritás, a büszkeség és az alázat, az igazságosság és az irgalom. Orbán Viktor azt mondta: sokáig ráadásul úgy tűnt, már mindenki belátta, hogy nem lehet más kultúrájú embereket tömegesen integrálni.

Ami Brüsszelben történik, az abszurd

Mindezek ellenére a „willkomenskultur hangjaira ébredtünk”. Az európai elitek mintha nem értenék meg, hogy a valóság tisztelete fontosabb, mint a szépen hangzó ideológiák, és azt sem, hogy a realitások elfogadása nélkül nincs egyéni és közösségi boldogulás sem. Ennek az oka az lehet, hogy Európa néhány országának szellemi és politikai vezetői világpolgárok, de az európaiak nagy része a nemzeti kereteket tartja fontosabbnak – és emiatt az elitek nem is akarnak szóba állni az emberekkel.

Orbán Viktor szerint ez azt bizonyítja: az igazi baj Európán belül van, és ez vezethetett a világtörténelem legbizarrabb koalíciójához az embercsempészek, a jogvédő civil aktivisták és az európai csúcspolitikusok között arra, hogy tervezetten ideszállítsanak sok millió migránst.
A miniszterelnök azt mondta: most már ott tartunk, hogy nincs fogalmunk róla, ki a terrorista, ki a gazdasági migráns, és ki fut az életéért. Ez őrültség, és minden eshetőségre fel kell készülnünk, mert nehéz hónapok elé nézünk. A balkáni országok támogatása Magyarország biztonságát is növeli, de ez nem elég: a saját védvonalainkat is meg kell erősíteni, ami sok pénzben kerül, és „csak a saját bugyellárisunkra számíthatunk".

Meg fogjuk tanítani: Magyarország szuverén ország

Orbán Viktor úgy folytatta: „Brüsszelnek, az embercsempészeknek és a migránsoknak is meg fogjuk tanítani”: Magyarország szuverén ország, ide csak úgy lehet belépni, ha betartják a törvényeket, és engedelmeskednek az egyenruhásoknak.

Ennek egyik eszköze az, hogy a miniszterelnök új katonai egységeket küldött a határra, készenléti szolgálatot rendeltetett el Bács-Kiskun és Csongrád megyében, és utasította a honvédelmi, valamint a belügyminisztert, hogy készítsék elő védvonalak építését a magyar-román határon. A miniszterelnök azt mondta: ha kell, Szlovéniától Ukrajnáig teljes hosszúságban védekezünk.

A másik eszköz pedig a népszavazás. Orbán Viktor a mai kor szimbólumának nevezte a kötelező betelepítési kvótát: azokat az „unionisták”, vagyis az EU-t az „európai egyesült államokként” elképzelők támogatják, míg a szabad nemzetek Európáját akarók elutasítják. A miniszterelnök elmondta: a kormány népszavazási kezdeményezése nem a már eldöntött és Magyarország által a bíróságon megtámadott kvótáról szól, hanem az új, márciusban napirendre kerülő európai bevándorlási rendszer kötelező betelepítési kvótája ellen kéri a magyarok támogatását.

Orbán Viktor szerint fel kell készülnünk a kritikára, a támadásokra, és vannak olyanok is, akik pénzügyi megtorlással fenyegetnek. De össze kell szednünk a bátorságunkat, és el kell érnünk, hogy Brüsszel ne forduljon szembe az európai néppel, ne legyen „afféle Szovjetunió újratöltve”.
Van értelme cselekedni

Európa és Magyarország megvédése azért is különösen fontos, mert összességében ott tartunk, hogy visszaszereztük az esélyt egy újabb történelmi felzárkózáshoz: a kormány konszolidálta a költségvetést és „hazaküldte” az IMF-et. Ez lehetővé tette azt, hogy 5 év alatt 35-ről 15 százalékra csökkenjen a személyi jövedelemadó, 1300 milliárd forintot maradjon a családok zsebében, 25 százalékkal olcsóbb legyen a rezsi, és másfélszeresére emelkedjen a legalacsonyabb bér.

A miniszterelnök beszélt arról is, a kormány megbirkózott a korábbi, önkormányzati finanszírozású oktatási rendszer fenntarthatatlanságát bizonyító 1200 milliárd forintos önkormányzati adóssággal – ha ez sikerült, akkor a „Klik sem foghat ki rajtunk”, tette hozzá. Elmondta azt is, 2010-hez képest 40 százalékkal több pénz jut az egészségügyi alapellátásra, emellett több mint 500 milliárd forintot fordítottak kórházak fejlesztésére.

Orbán Viktor megköszönte és elismerte a tanárok és az egészségügyi dolgozók munkáját is. Elmondta, a béremelések folyamatosak és jelentősek, de nem elégségesek: „Sovány vigasz, hogy ez ma Magyarországon szinte minden szakmával így van”. A béremelések mértékét az ország gazdasági teljesítménye korlátozza, mivel csak olyan béremelés támogatható, aminek van fedezete.