A kínai internetfelügyelet azzal vádol több bloggert is, hogy álhíreket terjesztettek, félrevezették a közvéleményt, és a kínai alkotmánnyal ellentétes dolgokat írtak. A mikrobloggereket tízmilliók követték, a hatóság azonban bezáratta fiókjaikat.
A kínai állami média szerint a véleményformáló „internetes celebek” elhanyagolták társadalmi felelősségüket, visszaéltek befolyásukkal, megsértették az államot és megzavarták a társadalmi rendet.

Az illegális oldalakkal együtt több mint 580 blog érintett az ügyben.

Az MTI információi szerint a hatóság a weboldalak szolgáltatóit több mint kétezer olyan álhír törlésére kötelezte, amelyek az emberek hétköznapi életével, a közlekedéssel, az élelmiszer-biztonsággal és egyéb közügyekkel voltak kapcsolatosak. Több honlapot azért zárattak be, mert embereket rágalmaztak, vagy például kórházi betegregisztrációs jegyeket árultak rajtuk.

A hongkongi South China Morning Post című lap szerint Zsen Cse-csiang egykori ingatlanmágnás is az érintettek között van. Ő a napokban azt mondta, hogy az adófizetők pénzén fenntartott állami médiának a közt kell szolgálnia és nem a pártot.

Zsen Cse-csiang maga is párttag, de mostanában nyers szókimondással hívta fel magára a figyelmet. Az ingatlanmágnásnak 37 millió követője van, és azért záratták be mikroblogját, mert „törvénytelen üzeneteket közvetített”, illetve más internethasználók panaszkodtak rá.

A kínai internetfelügyelet szóvivője szerint az interneten is szem előtt kell tartani a törvényességet és a szocialista alapértékeket. Hozzátette, hogy a blogoló hírességeknek "pozitív energiát" kell terjeszteniük. A megbüntetettek nem indíthatnak új blogot, más felhasználónévvel sem.