Cipővel ütött meg egy egyiptomi képviselő egy másikat, mert néhány napja otthonában vendégül látta Izrael kairói nagykövetét. Taufík Okkását akkor támadta meg a kollégája, amikor a parlament üléstermébe ért.
Az ütés után az ülésteremben dulakodás támadt, végül a házelnök mindkét képviselőt kitiltotta a teremből, és vizsgálóbizottság elé idézte őket.

Kamál Ahmed, a törvényhozás legidősebb tagja ütött a cipőjével. Az arab világban ez különösen megalázó gesztusnak számít.

Később azt mondta, hogy a dühöngő nép véleményét tolmácsoltam, és ahányszor meglátom a parlamentben, annyiszor verem meg a cipőmmel.

Taufík Okkása szerda este vacsorára látta vendégül Háim Koren izraeli nagykövetet. Ezt egész Egyiptomban felháborodás követte. A Nílus-deltában található választókörzetében az emberek "áruló" feliratú táblákkal a kezükben tüntettek ellene. Az interneten terjed egy videó, amelyen egy férfi a saját fejét csapkodja levetett cipőjével, amiért Okkására szavazott.

Az egyiptomiak egy felmérés szerint az Izraellel 1979-ben kötött békeszerződés, és a diplomáciai kapcsolatok felvétele ellenére Izraelt tartják első számú ellenségüknek.

Több mint száz képviselő petíciót írt alá, amelyben arra szólították fel a házelnököt, hogy Okkását büntesse meg. Sokan azt követelték, hogy vonják meg Okkása mandátumát.

Maga Okkása is sokszor jelentette ki a saját tévécsatornáján, hogy Egyiptom az ország destabilizációját célzó amerikai-cionista összeesküvés áldozata. Ezért volt sokak számára meglepő, amikor népszerű műsorában bejelentette, hogy meghívja a nagykövetet. Azt mondta, hogy Egyiptom legégetőbb problémáit kívánja személyesen megoldani. A találkozó után már úgy nyilatkozott, hogy a találkozót a nagykövet kérte tőle, mert olvasta az egyik könyvét, és arról szeretett volna beszélgetni vele.

Okkása azt mondta, hogy a vacsora alatt minden témában sarokba szorította vendégeit, akik "szokásukhoz híven megpróbálták csűrni-csavarni a szót" de nem tudtak válaszolni a kérdésekre.

Az egyik téma az Etiópiában a Níluson épülő Nagy Reneszánsz Gát volt. A gát az elmúlt három évben politikai vihart kavart Egyiptom és Etiópia közt. Egyiptom attól tart, hogy a gát mögötti víztározó feltöltése akár három évre teljesen megfoszthatja Egyiptomot a Nílus vizétől.

Okkása szerint "az etiópiai gazdaságot irányító" Izrael nagykövete "beismerte, hogy döntő szerepet játszanak Etiópia állami projektjeiben". A képviselő azt mondta, hogy megállapodtak abban, hogy "Izrael megoldja a saját maga okozta  válságot".

Hírügynökségi értesülések szerint Háim Koren nagykövet nagyra értékelte Okkása bátorságát, aki a biztos támadások ellenére találkozott vele. A diplomata a jövőben további találkozókat tervez – írja az MTI.