Négy és fél méteres volt a legnagyobb óriáskígyó, amelyet a Piton Kupán fogtak be Dél-Floridában. A kígyóvadászverseny rekordszámú, 106 szalagos tigrispiton elejtésével zárult.
Az egy hónapig tartó pitonbefogó-versenyt a hatóságok hirdették meg. A verseny célja a dél-floridai mocsárvidéket ellepő ragadozófaj, a szalagos tigrispiton ritkítása és a környezettudatosság növelése.

A január közepétől február közepéig tartó kupa 5000 dollár jutalommal járó fődíját a sarasotai Bill Booth és csapata nyerte, mivel ők gyűjtötték be a legtöbb szalagos tigrispitont, összesen 33-at. Ők kapták el a legnagyobb, 4,5 méteres és 56,7 kilós kígyót is.

A New Jersey-i Daniel Moniz az egy személyben a legnagyobb és a legtöbb tigrispitont elfogó versenyzőnek járó 4500 dolláros díjat nyerte el. A férfi arcát, nyakát és karját is  marta meg kígyó, miközben 13-at ejtett el - köztük egy 4,18 méteres példányt.

Egy hasonló, 2013-ban rendezett versenyen mindössze 68 példányt sikerült elejteni a világ öt legnagyobb kígyója közé tartozó, Floridában nem őshonos fajból - írja az MTI.

A szalagos tigrispiton házikedvencként kerülhetett Floridába, ahol néhány példány a szabadba kerülve elszaporodott. Az állam szeretné teljesen pitonmentesíteni az Everglades-mocsarat az őshonos emlősök, madarak és hüllők védelmében.

A 2016-os vadászkupára több mint 1000 ember jelentkezett 29 államból. A résztvevők a floridai vadgazdálkodási hivatal online kiképzőprogramja segítségével készülhettek fel az óriáskígyó-vadászatra.

A verseny során befogott óriáskígyókat végül mind megölik, de sok vadászterületen a helyi jogszabályok előírják, hogy az elfogott kígyókat élve kell beszolgáltatni.

Egyelőre nem tudni, hogy jövőre is rendeznek-e pitonvadászatot, de versenyen kívül is ösztönzik a túlszaporodott kígyók irtását.

A gyomortartalom vizsgálata után a vadászok visszakérhetik a döglött óriáskígyókat. Sokan dísz- vagy használati tárgyat, például csizmát vagy táskát csináltatnak a pitonok bőréből egy helyi aligátorfeldolgozóval, vagy eladják neki a tetemeket, amelyek akár 150 dollárt is érhetnek.