Balog Zoltán azt mondta, a kormány folytatja az egészségügyi alapellátás fejlesztését, béremelések jöhetnek és az egészségügyi háttérintézmények is jobban a betegeket fogják szolgálni.
Folytatja a kormány az egészségügyben megkezdett átalakításokat, így a béremelést, az alapellátás erősítését és a területi szociális különbségek csökkentését – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Balog szerint közös cél, hogy az egészségügyi intézmények még jobban a betegek igényeihez igazodjanak. Folytatódik az egészségügyi háttérintézmények átalakítása is, ebben már számos lépés történt, hiszen már jelentős rendszerszervezési átalakítások történtek - mondta az MTI tudósítása szerint.

Szerdán már tárgyalt a kormány az egészségügyi dolgozók kollektív szerződéséről is. A szakszervezetekkel megállapodtak a munka- és pihenőidőkről. További tárgyalások lesznek a szakszervezetek kéréseiről: arról, hogy a kormány módosítsa az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet és az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvényt. A kötelező továbbképzésekhez kapcsolódó szabadnapok kiadásáról szakértők egyeztetnek.

Már készül azoknak a feladatoknak a listája is, amelyeket orvosok helyett egyetemi végzettségű ápolók is végezhetnek. 

Pénteken azt is bejelentette a minisztérium, hogy lezárult a rezidensösztöndíj-program is, ezzel az ösztöndíjjal egészítik ki a fiatal orvosok bérét. Ettől függetlenül a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) szerint el kell érni, hogy idén a szakorvosok nettó alapbére elérje a 270 ezer forintot.