A balkáni útvonalon nem csökkent a migránsok száma. Januárban közel 63 ezren, februárban pedig 28 és félezren lépték át a szerb-horvát, majd a horvát-szlovén határt, és mentek tovább Ausztriába.
Forrás: Europress - Getty Images/Christopher Furlong
A zágrábi belügyminisztérium szerint múlt szombaton 2603, vasárnap 1749, hétfő reggel 8 óráig pedig újabb 512 migráns lépte át a szerb-horvát határt. A magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta 650 ezer 833 illegális migránst vettek nyilvántartásba Horvátországban, az elmúlt egy héten pedig már 12 ezret.

A horvát szlovén-határt múlt szombaton 2676, vasárnap 2660, lépte át, hétfő reggelig azonban egyetlen sem érkezett. Februárban eddig 28 ezer 623 migráns érkezett Szlovéniába. Tavaly október közepe óta 470 ezer 12 illegális határátlépőt regisztráltak az országban.

Az MTI úgy tudja, hogy Szlovéniában ettől a héttől szigorítanak a migránsok fogadásának feltételein. Azért szigorítanak, mert Ausztria úgy döntött, hogy csak azokat fogadja be, akik háborús területről érkeznek a balkáni útvonalon.

Miro Kovac horvát külügyminiszter azt mondta, hogy ha Ausztria és Szlovénia lezárja határait, Horvátországnak is ugyanazt kell tennie. Horvátország igyekszik együttműködni Macedóniával, Szerbiával, Szlovéniával, Ausztriával és Németországgal.

A miniszter szerint a horvát hatóságok emberségesen és hatékonyan kezelik a migránsválságot. Ha a nyugatra lévő országok lezárják a határaikat a migránsok előtt, Horvátország is lezárja határát Szerbiánál, majd Szerbia is ezt fogja tenni a macedón határon.