Az Egyesült Államok kormányának egyik hivatala arra kér több millió termékeny korban lévő nőt, hogy inkább ne igyanak, arra tekintettel, hogy tudtukon kívül is terhesek lehetnek.
Képünk illusztráció. forrás: Europress/AFP- Sonny Tumbelaka
Az USA Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központja (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) azt tanácsolta azoknak a nőknek, akik nem használnak fogamzásgátlókat, hogy legyenek tekintettel meg nem született gyerekeikre, akikben az alkohol súlyos egészségkárosodásokat okozhat.

Kritikus pont az egészségügyi szervezetek számára, hogy értékeljék a nők alkoholfogyasztási szokásait a rutin orvosi vizsgálatok során; tanácsolják nekik azt, hogy egyáltalán ne igyanak, ha terhesek, megpróbálnak teherbe esni vagy szexuálisan aktívak és nem használnak fogamzásgátlót – mondta Coleen Boyle, a központ születési és fejlődési rendellenességekkel foglalkozó részlegétől, írja a Mashable.

A CDC a héten egy jelentést is közzétett, eszerint a 15 és 44 éves kor közötti, szexuálisan aktív amerikai nők között 3,3 millióan vannak azok, akik rendszeresen isznak, és nem használnak fogamzásgátlókat, ezzel veszélynek kitéve az esetlegesen megfogant magzatukat.

Az egészségügyi hatóságok általában azt ajánlják a terhes nőknek, hogy egyáltalán ne igyanak, mert a kutatásokból nem egyértelmű, hogy mekkora az az alkoholmennyiség, amely még nem árt a magzatnak. A CDC ajánlása nem is ezért váltott ki felháborodást, hanem azért, mert sokak számára azt az üzenetet is közvetíti, hogy a nőknek elsősorban a gyerekszüléssel kellene foglalkozniuk, és ez alapján kellene döntéseket hozniuk önmagukkal kapcsolatban. Mások szerint az ajánlás egyenesen sértő a nőkre nézve, mert felelőtlenséggel vádolja őket akkor, ha isznak, és nem védekeznek, holott ez nemcsak a nők, hanem a férfiak feladata is lenne.