Hamar jöhet a tavasz Punxsutawney Phil, a pennsylvaniai mormota szerint: az állat kedd reggel nem látta meg árnyékát, így nemsokára véget érhet a tél.
Phil, a mormota 2013-ban (Fotó: Europress - Alex Wong / Getty) 
Nem volt napsütés, így nem látta meg árnyékát Phil, a mormota. Ezért – legalábbis az Egyesült Államokba – hamar megérkezhet a tavasz. Ha ugyanis február 2-án látszik a mormota árnyéka a napfényben, a hagyományok szerint még legalább hat hétig tart a tél.

A „meteorológus mormota" nem a vadonban él, hanem Punxsutawney pennsylvaniai városka gondosan őrzött odújában, amelyet csak neki és párjának tartanak fenn. Nem alszik téli álmot, és „időjóslása" nem pontos. 2012-ben be is perelték Ohióban, amiért tévesen jósolt korai tavaszt. A Punxsutawney Mormota Klub azért nagyon is komolyan veszi feladatát: minden év február 2-án elegánsan felöltözve, ceremónia keretében hozzák ki odújából a rágcsálót.

Punxsutawneyben a mormotanapot 1886 óta rendezik meg. A szájhagyomány úgy tartja, hogy a szokás – amely honos Kanadában is – német telepesektől ered, akik Németországban még sün segítségével próbálták kideríteni, meddig tart a tél. Igaz, egy másik hagyomány szerint indián szokásról van szó. Megint másik legenda azt jegyezte fel, hogy a mormotanapot egy vadászegylet javasolta, hogy ezen a napon mormotahúst szolgáljanak fel. Vidéken ugyanis egykor nagyon elszaporodtak a mormoták, megdézsmálták a farmerek terményeit. Ezért döntöttek úgy, hogy az állományt ritkítani kell – írja az MTI.