Tovább terjed a Zika-vírus, Nagy-Britanniában négy esetet fedeztek fel hat hét alatt. Ausztráliában egy terhes nőnél diagnosztizáltak Zikát, Kínában egy férfi betegedett meg. Kolumbiában pedig már jóval 3 ezer felett van azoknak a terhes nőknek a száma, akiket megfertőzött a vírus.
Fotó: Europress - Getty Images / Mario Tama
Az elmúlt hat hét során négy Zika-vírussal fertőzött beteget regisztráltak Nagy-Britanniában. A Public Health England tájékoztatása szerint eddig összesen 6 esetet fedeztek fel, mindegyik esetben utazás során kapták el a betegek a vírust. Az egészségügyi szervezet egyik tisztségviselője, Dilys Morgan azt nyilatkozta a Telegraph-nak, hogy még több esetre számítanak, de nem gondolja, hogy járvány törne ki a szigetországban.

A szervezet közleményt adott ki, hogy a Brit Gyógyszereket és Egészségügyi Termékeket Szabályozó Ügynökség nemzetközi összefogást sürget azért, hogy minél hamarabb megtalálják a kezelést a kisfejűséget okozó vírus ellen.

Az egészségügyi szervezet azért hangsúlyozta, hogy utazás miatt kapták el az emberek a Zikát, mert ritkán, de szexuális úton is terjed a betegség.

A brit kormány azt is bejelentette, hogy minden olyan repülőgépet, amely a Zika-vírus által sújtott területekre megy, rovarirtószerrel permeteznek le, hogy azok a szúnyogok, amelyek bekerülnek a gép utasterébe, elpusztuljanak. Az egészségügyi szolgálat szóvivője elmondta, nem akarják, hogy pánik törjön ki, mert a vírus igazából egy enyhe lefolyású betegség, de azt elismerte, hogy terhes nőknek veszélyes lehet az utazás.

Tegnap Ausztráliában egy terhes nőnél diagnosztizáltak Zikát, ő a harmadik az országban. Valamint tegnap Kínából is jelentettek Zika-vírussal fertőzött beteget. Kolumbiában már több mint 3100 terhes nőnél mutatták ki a vírust. 

Az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja pedig azt tanácsolta a férfiaknak, akik a Zika-vírussal erősen fertőzött vidékekre utaznak, hogy használjanak óvszert, vagy teljesen tartózkodjanak a szexuális együttléttől.