Egy évre újra börtönbe kell vonulnia Hunvald Györgynek, miután a Szegedi Ítélőtábla már helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzését. Az MSZP egykori, VII. kerületi polgármesterét kétszer is elítélték.
Először jogerősen hivatali visszaélésért és magánokirat-hamisításért egy év szabadságvesztésre, egy másik ügyben pedig hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért két év hat hónapra. Az egykori kerületvezető viszont összesen két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, de mindkét bíróság úgy határozott, hogy a volt politikus ezalatt kitöltötte teljes büntetését.

Mint arról a Magyar Hírlap beszámolt, a különbségre a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség figyelt fel, és július 16-án a Fővárosi Törvényszéken különleges eljárásban indítványozta a fogva tartás utólagos beszámítását. Erről a törvényszék az ügyészi indítvánnyal egyezően döntött. Akkor közölték, hogy a jogerős ítéletben helytelenül szerepelt a fogva tartással kapcsolatos számítás, mivel az előzetesből csak egy évet lehet beszámítani. A törvény szerint ugyanis egy nap előzetes letartóztatásban töltött idő ugyanennyi letöltött szabadságvesztésnek felel meg. Ezt tette helyre a Fővárosi Törvényszék a végzésében, amely ellen Hunvald fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A másodfokú bíróság helybenhagyta a fővárosi végzést és megállapította, hogy Hunvald György így csak két és fél évet töltött ki az összesen három és fél évnyi büntetéséből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a politikusnak mintegy tizenegy hónapra még vissza kell térnie a börtönbe.

Hunvald György az MSZP színei-ben 1998-tól volt a VII. kerület alpolgármestere, 2002-től pedig polgármestere. Az elmúlt években több eljárás is folyt ellene, többek között vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel vádolták. Az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében Hunvaldot első fokon másfél évre ítélték, ezt azonban a Szegedi Ítélőtábla megváltoztatta. A fellebbezések miatt az ügy a Kúria elé került, ahol a hűtlen kezeléssel kapcsolatos vádpontot elkülönítették, és Hunvaldot végül egy év szabadságvesztésre ítélték.

A volt MSZP-s polgármester egyébként korábban a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult amiatt, hogy a kelleténél több időt töltött előzetesben, a testület pedig egymillió forintot ítélt meg számára.

Forrás: Magyar Idők