A Koszovóról szóló fejezettel nyitják meg a csatlakozási tárgyalásokat Szerbia és az Európai Unió között - hangzott el csütörtökön Belgrádban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciáján. 
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: arra számít, hogy december 14-én megnyílhatnak az első csatlakozási fejezetek. A csatlakozási tárgyalások hivatalosan tavaly januárban kezdődtek meg Belgrád és Brüsszel között, azóta azonban egyetlen fejezetet sem nyitottak meg. 

"Amikor néhány hónapja itt jártam, azt mondtam, a fejezetek megnyitására még az idén sor kell, hogy kerüljön, és ezt a feladatot most elvégzettnek tekinthetjük" - fogalmazott Mogherini az Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően. 

A Koszovóról szóló csatlakozási fejezet megnyitása azért is fontos Szerbia számára, mert Belgrád és Pristina kapcsolata már több mint hét éve rendezetlen. Koszovó 2008-ban egyoldalúan mondta ki függetlenedését Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és még mindig saját tartományának tartja Koszovót. A két fél között 2013 tavaszán brüsszeli közvetítéssel kezdődött normalizációs tárgyalási folyamat, amely azóta is tart, az ezeken megkötött megállapodásokat azonban nem sikerült maradéktalanul teljesíteni. 

A belgrádi kormány tagjai többször is kijelentették: Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, ám a kapcsolat rendezésére mindenképp szükség lesz mindkét fél európai integrációja érdekében. Az Európai Unió hivatalosan ugyan nem kérte arra Szerbiát, hogy ismerje el Koszovó önállóságát, ám szakértők szerint előbb-utóbb erre is sor kerülhet. Az unió azonban maga is megosztott a kérdésben, a 28 tag közül 23 szerint önálló állam Koszovó. 

Aleksandar Vucic miniszterelnök csütörtökön azt mondta: hatalmas elvárásokkal utazik majd december 14-én Brüsszelbe, valamint azzal a határozott elképzeléssel, hogy Szerbiának az Európai Unióban van a helye.

Forrás: MTI