Szőcs Géza költő, író szerint Juhász Ferenc halála nagy veszteség az európai gondolkodás számára; az elhunyt barátja, Csányi Vilmos etológus a költő tudomány iránti megértő képességét méltatta.  
Szőcs Géza költő, író, kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó Juhász Ferencre emlékezve elmondta: halála nagy veszteség a magyar művészet és az európai gondolkodás számára is, amely a klasszikus korok igényei alapján törekszik meghatározni az ember és az emberiség helyét, szerepét és lehetőségeit a világegyetemben.

Kiemelte, hogy Juhász Ferenc egyetemesen értelmezte az egzisztenciát a lírát és epikát egyesítő műveiben.

"Művészetében a magyar költészet univerzalitása iránti igénye mutatkozott meg olyan szinten, amihez hasonlítható nincs jelenleg a magyar kulturális szereplők között" - tette hozzá.

Emlékeztetett a költő József Attiláról írt versére, amelyben a magyar irodalmat tekintve egyedülálló módon fogalmazódik meg a gyász és a tragikusan elhunyt József Attila személyisége. 

Csányi Vilmos etológus, Juhász Ferenc barátja a költő nyitottságát méltatta. Felidézte az első találkozásukat, amelynek másnapján Juhász Ferenc meglátogatta őt az etológiai tanszéken Gödön, ahol egy teljes napot töltötte el. Minden érdekelte az etológia tudományával kapcsolatosan, nagy megértő képességgel rendelkezett, jó kapcsolatot ápolt Marx György fizikussal és sok más tudóssal is - emlékezett vissza az etológus.

Mint mondta, Juhász Ferencnek megvolt a képessége arra, hogy a tudomány eredményeit és gondolatait olyan pontossággal ültesse át költészetébe, hogy az megállja a helyét a tudósok számára is.

Mindezek mellett különös érzéke volt ahhoz, hogy az érzelmeket, az érzékek ösztönös világát és a tudást összekösse műveiben.

"Minden vallás, minden mitikus gondolat próbálja összekötni az érzelmeink világát a tudással, azt, hogy miért vagyunk, honnan jöttünk, hová megyünk, és ő ebben volt nagyon nagy, ebben legyőzte a halált" - hangsúlyozta Csányi Vilmos.

Forrás: MTI