Az Európai Központi Bank (EKB) legalább 2017 márciusáig meghosszabbítja eszközvásárlási programját - közölte csütörtökön Mario Draghi, az EKB elnöke a bank igazgatótanácsi ülését követő sajtótájékoztatón. A piacok többet vártak, a bejelentés után estek a részvényárfolyamok.
A márciusban beindított program keretében az EKB havi 60 milliárd euró értékben vásárol papírokat, főként államkötvény, hogy likviditást pumpáljon a gazdaságba és növelje az inflációt. A programot eredetileg 2016 szeptemberében akarták lezárni. 

A bank igazgató tanácsa csütörtöki ülésén 0,2 százalékról 0,3 százalékra emelte az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított büntetőkamatot. A lépés célja, hogy a reálgazdaságba terelje a pénzt, ösztönözve a bankok hitelezési hajlandóságát. 

Draghi hangsúlyozta, hogy szükség esetén 2017 márciusa után is folytatják az eszközvásárlást, de addig mindenképpen, amíg az EKB vezetése nem látja úgy, hogy az inflációs pálya középtávon fenntartható módon közelebb visz az EKB 2 százalékos inflációs céljához.

Az EKB elnöke elismerte, hogy a testület nem egyhangúlag döntött, de a határozat "nagy többséggel" született meg - mondta. Német részről régóta bírálják a Draghi féle monetáris politikai irányvonalat, azzal érvelve, hogy minél tovább folyik az extrém laza monetáris politika, annál kevésbé hat, és annál több kockázatos mellékhatása lesz. A kormányok alkalmasint hozzászoknak az alacsony kamatokhoz, és nem hajtják végre a szükséges reformokat.

Draghi szerint a bank eddigi lépései sikeresek voltak az infláció frontján. Ugyanakkor az EKB az idén továbbra is 0,1 százalékos inflációt vár, jövő évi inflációs előrejelzését pedig egyenesen lefelé módosította. Eszerint a fogyasztói árak jövőre 1 százalékkal, 2017-ben pedig 1,6 százalékkal emelkednek az euróövezetben, szemben az eddig prognosztizált 1,1, illetve 1,7 százalékkal.

Kedvezőbben ítélik meg viszont a frankfurti jegybankárok a növekedési kilátásokat. Erre az évre 1,4 százalék helyett 1,5 százalékos növekedést várnak, 2017-ben pedig 1,9 százalékkal nő a bruttó hazai termék a korábban jelzett 1,8 százalékkal szemben. A 2016-ra szóló prognózist 1,7 százalékon hagyták.

A tőzsdéken csalódást keltettek a bejelentett gazdaságstimuláló intézkedések. Megszokták, hogy Draghi általában többel rukkol elő, mint amennyire számítanak, most azonban az ellenkezője történt.

"Draghi otthon hagyta a gránátvetőt és vízipisztolyt húzott elő" - mondta John Brady, a R.J. O'Brien brókerház igazgatója.

Valóban, a piacok mintha az utóbbi hetekben már eldöntötték volna, hogy mit tesz az EKB: még mélyebben mínuszba viszi a betéti kamatot, az eszközvásárlási programot pedig nemcsak időben, hanem összegében is kiterjeszti, havi 75 milliárd dollárra bővíti.

Az európai tőzsdék Draghi tájékoztatója közben esni kezdtek. Fél négy körül a frankfurti DAX-30 2,9055 százalékos, a párizsi CAC-40 2,73 százalékos, az euróövezeti Euro Stoxx 50 pedig 2,82 százalékos mínuszban volt.

A vártnál kisebb horderejű kamatdöntés azonban néhány perc leforgása alatt 1,8 százalékkal 1,08 dollár fölé lendítette az eurót.  

Forrás: MTI