A svéd vasúttársaság képtelen eleget tenni az utasok ellenőrzését előíró kormányzati rendelkezésnek, amely a menekültáradat megfékezését célozza.
A svéd állami vasúttársaság (SJ) bejelentette hétfőn, hogy január 4-től ideiglenesen leállítja a személyszállítást Dánia és Svédország között, mivel képtelen eleget tenni az utasok ellenőrzését előíró kormányzati rendelkezésnek, amely a menekültáradat megfékezését célozza.

A vállalat közleménye szerint a vasúttársaság járatai a svédországi Malmö és Koppenhága, illetve a kastrupi repülőtér között nem közlekednek majd. 

A svéd parlament, a Riksdag múlt csütörtökön döntött arról, hogy a kormány január 4-től az utasok személyi okmányának ellenőrzésére kötelezheti egy legfeljebb hathónapos időtartam erejéig az Öresund tengerszoroson át közlekedő buszok, vonatok és kompok munkatársait. 

A svéd kormány előterjesztését 175 szavazattal fogadták el 39 ellenében. Az új szabályozás értelmében megbüntetik azokat a közlekedési vállalatokat, amelyek fényképes igazolvány nélkül szállítanak utasokat Svédországba. 

Dánia előzőleg óva intette Svédországot az intézkedéstől, mondván, hogy annak súlyos következményei lesznek annak a több ezer dánnak és svédnek az életére, akik nap mint nap ingáznak a két ország között.

Monica Berglund, az SJ szóvivője az SVT svéd közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy egy gyorsvonatról van szó, és nincs elég idő a személyi okmányok ellenőrzésére. A társaság közölte, hogy addig nem indítja újra járatait, amíg nem találnak a problémára egy működőképes megoldást.

A két ország között vasúti összeköttetést biztosító másik társaság, az Öresundstag ellenben közölte, hogy január 4. után is működteti járatait, de az utasok személyazonosságának ellenőrzése miatt késésekre lehet majd számítani.

Forrás: MTI