Három városrész rehabilitációja történik meg a következő években uniós támogatással, több mint kétmilliárd forintból Szegeden - jelentette be Botka László (MSZP) polgármester csütörtökön.
A politikus sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a most záruló uniós költségvetési ciklusban 300 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás érkezett a városba. A jelenleg folyó előkészítő munka célja pedig az, hogy 2020 után is Szeged legyen az országban az a nagyváros, amely a legtöbb uniós forrást tudta fölhasználni sikeresen - tette hozzá.

A gazdaságfejlesztési programok közül a lézerközpont melletti ipari park kialakítását emelte ki a polgármester, az infrastrukturális beruházások között a közösségi közlekedés korszerűsítését és a közintézmények felújítását említette.

Botka László közölte, az önkormányzat fejlesztések alapelve, hogy minden városrészben legyen az ott lakók életkörülményeit javító beruházás. A fejlesztési programok között lesz több olyan komplex rehabilitációs program is, mint amilyen a Tarján lakótelep egyik felén valósult meg mintegy egymilliárd forintból az elmúlt években.

2017-2018-ra a Tarján lakótelep másik fele, az Odessza-városrész és az újszegedi liget újul meg. Az előzetes kalkulációk szerint, ahhoz hogy mindhárom városrészben valódi európai környezet lehessen teremteni, egyenként 700 millió forintot kell fordítani fejlesztésekre, a járdák, zöldterületek felújítására, a közintézmények akadálymentesítésére, a közművek cseréjére.

A tervezés első ütemeként az érintett városrészek lakóinak igényeit mérik föl. A napokban 25 ezer ember kapott kérdőívet, amelyen rangsorolhatja, mely fejlesztéseket tartja a legfontosabbnak,  emellett lakossági fórumokat is tartanak, ahol szakemberek, mérnökök mutatják be a lehetséges fejlesztéseket - közölte Botka László.

Forrás: MTI