Hiába egyezkedne Gyurcsány Ferenc a baloldallal, úgy tűnik, nem lel szíves fogadtatásra a Sokak Magyarországa címet viselő, a kormányváltást előkészítő röpirata. A Népszabadság hétfőn – név nélkül nyilatkozó politikusokra hivatkozva – arról számolt be, hogy az ellenzéki pártok nem fognak beállni a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke mögé.
Ismeretes, a volt miniszterelnök a DK alapításának negyedik évfordulóján múlt héten azt hangoztatta: „újra kell teremteni a jövő Magyarországának vízióját hordozó, kormányzóképes, demokratikus, polgári magyar baloldalt”; a röpirat ehhez nyújt segítséget. Ebben egyebek mellett arról ír, hogy erős vezetésre, politikailag összhangban dolgozó pártokra és a kormányváltást követő program megalkotására van szükség.

A lapnak ellenzéki politikusok egyebek mellett azt mondták: axióma, hogy ahol Gyurcsány Ferenc politizál, az az oldal nem képes nyerni a választásokon, mivel ő az ország egyik legelutasítottabb politikusa, és ezért az MSZP soha nem áll be mögé. Ugyancsak kifogásolják, hogy nem következett be a DK által megálmodott 20 százalékos fordulat, a párt népszerűsége továbbra is nagyjából az LMP-ével megegyező.

A röpiratban a volt kormányfőt foglalkoztatja az ideális miniszterelnök-jelölt kérdése is, akit szerinte kockázatos lenne „importálni”, mert „párt nélkül könnyen kitalálóinak bábja lehet”. Ennek kapcsán a baloldalon úgy vélik: lehet, hogy Gyurcsány azt mondja, nincsenek ambíciói az egységes balliberális erő vezetését illetően, de ezt senki nem hiszi el neki. Valójában nem a röpirat téziseivel van baj, hanem azzal, hogy azokat a DK elnöke hirdeti meg – hívták fel a figyelmet, hozzátéve: ez a program nem kínál többet, mint amivel 2014-ben a baloldali összefogás pártjai veszítettek.

A röpirat hűvös fogadtatása kapcsán többször kerestük Gyurcsány Ferencet, akit lapzártánkig nem sikerült elérni.

Rendelje meg Ön is a Magyar Idők Napilapot: Kattintson IDE