A New York Gypsy All Stars fellépése ugyancsak emlékezetes élményt kínál a fesztiválrajongóknak. Itt van az ősz, itt van újra, fesztiválra fel!
Az Opus Jazz Club adott helyszínt tegnap annak a sajtótájékoztatónak, amelyen az október 2–18. között zajló CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeit ismertették a résztvevők. A rendezvényt Tarlós István főpolgármester nyitotta meg, aki megnyitóbeszédében kiemelte Budapest turisztikai és kulturális népszerűségét, adottságait és a benne rejlő lehetőségeket.

Tarlós Istvántól Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vette át a szót. Köszöntőjében kitért arra, milyen fontos, hogy egyfajta kultúrturizmus alakuljon ki a főváros és a vidék között, illetve hogy fesztiválország vagyunk. Negyven helyszín, száztíz program szolgálja majd az érdeklődők szórakozását.

Balog Zoltán két programra hívta fel a figyelmet. Az egyik a Színezd át! programsorozat, amely a romák és a nem romák egymás mellett élése jegyében született. A másik program a Ludwig Goes Pop címet viseli. A Ludwig Múzeum jóvoltából a pop art legfontosabb magyarországi bemutatója lesz majd látogatható. Olyan neves alkotók műveiből áll össze a tárlat, mint például Andy Warhol vagy Claes Oldenburg.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója beszédében beszámolt a fesztiválon belül tervezett CAFe Bartók tematikáról, amely azt hivatott szolgálni, hogy még többen megismerhessék Bartók Béla életművét, hogy a zeneszerzőt közel érezzék a jelenkorhoz. „Bartók az identitásunk megfogalmazója, példaképünk” – utalt rá Káel Csaba. A fesztivál programjait ismertetve olyan neves hazai és külföldi művészek lépnek majd fel, mint a Kelemen Kvartett, Agócs Gergely, a Tallinni Kamarazenekar, Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar. Az egész fesztivál interaktív, több művészeti ág közös produkciója lesz megtekinthető.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja szerint lendületes, gyönyörű Budapestet mutatott meg a nyár, és az őszi programok is ígéretesek. Megemlítette, hogy figyelmet érdemel a fesztiválon a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasok koncertje a Budapest Music Centerben, és fontos esemény a Pierre Boulez életműve előtt tisztelgő tárlat bemutatása.

A sajtótájékoztatón Balassa Sándor zeneszerző is megjelent. Földindulás című, Kodolányi János drámája alapján komponált operáját október 16-án mutatják be a Müpában.

A változatos és színvonalas programkínálatból figyelmet érdemel a Recirquel Újcirkusz Társulat legújabb darabja is, emellett a fesztiválon Bogányi Gergely Mozart C-dúr zongoraversenye lesz meghallgatható a Münchener Kammerorchester kíséretével. Bella Máté darabja, A tavasz ébredése vagy A New York Gypsy All Stars fellépése ugyancsak emlékezetes élményt kínál a fesztiválrajongóknak. Itt van az ősz, itt van újra, fesztiválra fel!