A magyar kormány döntött arról, hogy biztosítja egy nemzeti, katonai, rendőrségi és mentőhelikopterekből álló flotta beszerzésének fedezetét – derül ki Hende Csaba válaszából, amelyet Demeter Márta MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott. Egy kormányhatározat szerint a mentőhelikopterekből egyelőre öt évre bérelnének hetet.
„Örömmel tájékoztatom, a kormány a Honvédelmi Minisztérium (HM) előterjesztésére arról döntött, hogy biztosítja a helikopterek beszerzésének fedezetét. Mindez azt jelenti, a kormány megkezdi a nemzeti helikopterképesség létrehozását” – írta Hende Csaba még honvédelmi miniszterként egy válaszában Demeter Márta szocialista képviselőnek a napokban.

A Magyar Hírlap által közölt válasz arra utal, hogy 172 milliárd forintot biztosít katonai szállító helikopterek beszerzésére. Mint ismert, a szaktárca rég előkészítette a beszerzéshez szükséges pályázatot. A HM és a Belügyminisztérium vagyonkezelésében lévő helikopterek legkésőbb az évtized végére elérik a gyártó-tervező irodák által engedélyezett üzemidőt. Ezért a HM, együttműködve a társminisztériumokkal és szervekkel összeállított egy követelményrendszert, amely hosszú távra megoldhatja a helyzetet.

A tervekben legfeljebb 30 helikopter beszerzése szerepel, a becsült forrásigény a honvédségnél 142 milliárd, a rendvédelmi és közfeladatot ellátó szervezeteknél 30 milliárd, vagyis összesen mintegy 172 milliárd forint. A szállítási szerződést akár 2015 végére aláírhatják, így a helikopterek érkezése 2016–17-től várható. Hende Csaba korábbi nyilatkozatai alapján az tűnt valószínűnek, hogy végül a párhuzamos beszerzés mellett dönt a kormány. Ez leginkább azért lenne előnyös, mert így egyszerre több feladat ellátására alkalmas gépek beszerzését is biztosítani tudják egy ütemben, másrészt így komolyabb árverseny alakulhat ki az egyes jelentkezők között.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tanúsága szerint ugyanakkor a kabinet a mentőknek hét helikopter beszerzését engedélyezte, amelyeket a Magyar Mentőszolgálat Nonprofit Kft. közreműködésével bérelnének öt évre. Az emberi erőforrások miniszterének, illetve a nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia arról, hogy az ehhez szükséges források 2017-től rendelkezésre álljanak a központi költségvetésből.

Sajtóértesülések szerint az olasz Agusta Westland, az Airbus Helicopters, az amerikai Sikorsky és a Bell, illetve a Korea Aerospace Industries is ott lehet a pályázók között. Az Agusta az AW 139-es gépével indulhat a versenyben, amely elvben több célra is felhasználható, a világ első számú helikoptergyártójának számító Airbus Helicopters pedig már be is jelentette, hogy kedvező ajánlatot tudnak adni akár vegyes (mentő- és katonai) flottára is.