Közel tízmilliárd forintból fejleszti gyártói kapacitását a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. A beruházás tegnapi bejelentésén a külgazdasági és külügyminiszter az autóipari beruházásokért folytatott nemzetközi küzdelemben kulcsfontosságúnak nevezte a magyar autóipari beszállítói kapacitás folyamatos növelését.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, ha a Bosch bővíti beszállítói kapacitását Magyarországon, akkor minden autóipari vállalat biztos lehet abban, hogy jó helyen van a befektetése az országban. A miniszter kiemelte, hogy a magyar kormány 1,4 milliárd forint összegű támogatást nyújtott a jármű-villamossági és elektronikai készülékeket termelő gyár kapacitásbővítő és fejlesztési beruházásához, amelynek nyomán 425 új munkahely is létrejön Miskolcon. Kitért arra, hogy az összes Magyarországra érkező külföldi beruházás negyede, mintegy 20 milliárd euró értékben Németországból származik. Vitathatatlannak nevezte, hogy a két ország érdekközössége, a jelenlegi szoros gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok pozitív jövőképet vetítenek előre. Meglátása szerint, a kontinens növekedési motorja a jövőben Közép-Európa és Németország együttműködése lesz.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője kijelentette: Magyarország ma egyértelműen Bosch innovációk egyik stratégiai bázisa. Kiemelkedő szerepét többek között a magyar mérnökök tudásának és kreativitásának köszönheti – mondta, hozzátéve, hogy a Bosch több mint egy évtizede támogatja a magyarországi mérnökképzést.

Bosch csoport több mint 11 ezer munkavállalót foglalkoztat Magyarországon és a bruttó hazai termék (GDP) 2,1 százalékát adja. A cégcsoport vezetője hangsúlyozta: a magyar kormány stabil és kiszámítható hátteret biztosít a csoport innovációs tevékenységéhez és elkötelezett munkahely-teremtési szándéka mellet.

Miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult, autóipari alkatrészek, indítómotorok, relék és elektromos hajtások gyártásával foglalkozik, jelenleg mintegy 2300 munkavállalót alkalmaz. Tavaly a Magyarországon kilenc leányvállalattal rendelkező Bosch csoport teljes forgalma 15 százalékos éves növekedéssel 825 milliárd forintot ért el.