A Keleti pályaudvaron a délelőtt 11 órakor Münchenbe induló vonatra csupán 75 migránst engedtek fel, mi csupán a 13 órakor induló szerelvényre kaptunk jegyet. A pályaudvar környékén a taxik nagyot kaszálnak, ki Bicskéről hoz migránst, ki Bécs felé visz. Az egyik taxiba szálló muzulmán család még átöltözik a hosszú autóút előtt, új ruháikat a környéken fekvő magyar boltokból szerezték be. A férfi kiveszi a dobozból a még címkés cipőt, és ott helyben, a járdán eldobja a régi kopottat, közvetlenül a Thököly úton tilosban parkoló DT rendszámú Skoda mellett.
A csarnokban megindul a tülekedés: a 12.38-as győri vonatra igyekeznek feljutni minél többen. Egy fejkendős asszony táblagépen nézi Európa térképét – reméljük, magyar hálózaton, mert ha Afganisztánban vette a SIM-kártyát, drága roaming lehet. A migránsok, miután megtudják, hogy csak egy részük mehet fel a vonatra, kiabálni kezdenek, többen nekimennek a hamar eligazodó rendőrsorfalnak is, tülekednek, hangoskodnak. Gyermekek lendülnek a magasba, a skandálásnak így próbálva nyomatékot adni, közben női hangadók a síneket elválasztó betontömbökre állva hergelik a többieket. A hangosbemondó figyelmeztet: hatósági intézkedés miatt fennakadások várhatók. A migránsok felé indul egy roma család, amelynek feje elmondja: ő is Németországba akar menni, most ingyen lehet. – Ezek még a cigit is ingyen kapják! – panaszolja a cigány férfi. Később kiderül: a vonatjeggyel kapcsolatban igaza volt, a velünk kigördülő szerelvényen semmilyen jegy- és útiokmány-ellenőrzés nincsen, egészen Münchenig mehetnénk ingyen, ha akarnánk.

Röszkén a Katolikus Karitász
Három sátorból álló állandó bázist állított fel a Katolikus Karitász a röszkei gyűjtőponton – mondta el Zagyva Richárd, a szervezet helyszínen segítő országos igazgatóhelyettese. A sátrakban egészségügyi, szociális ellátást biztosítanak. A bázison orvos, ápoló, tolmács és önkéntesek dolgoznak. Élelemmel, ivóvízzel, gyógyszerekkel, takarókkal és hálózsákokkal látják el a bevándorlókat, akik sokszor több órán keresztül várják, hogy a rendőrség elszállítsa őket a befogadóállomásra.
A 13.10-kor Münchenbe induló RailJeten a migránsoknak csupán egyetlen vagont különítettek el. A szagokból ítélve nem nagyon tartják be a dohányzásra vonatkozó európai előírásokat: cigaretta és izzadság bukéja keveredik a migránsvagonban. A nők sminkelni és parfümözni kezdenek, sokan az ékszereiket is magukra aggatják, elvégre hamarosan belépnek új életük kapuján, ahová mégsem érkezhetnek slamposan.

Már Kelenföldnél felborul a rend: a felszálló bevándorlók nem hajlandók „gettósodni”, és a kijelölt vagon helyett szanaszét ülnek, a hagyományos utazóközönség közé keveredve. A migránsok kocsiját „őrző” kalauz és vagyonőr ekkor feladja, nem kezdik el egyenként mindenkinek elmagyarázni, hogy mi a szabály, hogy mindenkinek előre megváltott helyjegye van, és nem ülhet akárki akárhová. A migránsok cseppet sem látszanak lelkesnek, pedig ha Németország a cél, egyenesben vannak.

Legtöbbjük Tatabányán már alszik, akik fent vannak, elcsigázottak, kiégett tekintettel merednek maguk elé vagy belebújnak az okostelefonjukba. Ki eszik, ki iszik, a mosdóknál sorok állnak. Nem akarnak az őket faggató médiamunkásokkal sem beszélgetni, a legtöbben azzal ráznak le minket is: no english. A vonaton brit turisták szörnyülködnek azt találgatva, vajon mi lesz a sorsuk ezeknek a kiégett szemű gyerekeknek, hol fog megszületni és felnőni a ma még édesanyja méhé­ben utazó magzat. A velünk utazó migránsok többsége 20–30 éves férfi, akik asszony nélkül indultak. Az egyik muzulmán nő azt mondja, a legtöbb asszony és gyerek apa nélkül utazik. Alig vannak hagyományos családok, mindenki a párját keresi vagy várja odaát.

A velünk utazó albán származású müncheni asszony azt mondja: a Kelenföldön felszállt „szírek” egyike-másika albánul beszél. Győr felé már a migránsok zöme alszik. Még a gyerekek sem zsibonganak, fásult csend van a vagonban. Győrben újabb utánpótlás érkezik, hirtelen megtelik a vonat újabb bevándorlókkal. Az európai utasok közelebb húzódnak egymáshoz, mert ijesztő az invázió: a rend és a helyjegyrendszer megszűnt, egyik-másik migráns pedig ránk is csúnyán néz, amikor közöljük: a szemben lévő szék bizony foglalt.

Ami feltűnik: a bevándorlók csoportjai egymás között gyakran tört angolsággal beszélnek. Talán mégsem mindenki szír a vonaton… Sokan vadul, szinte kiabálva telefonálnak. Nem tűnnek szegénynek, márkás ruhákban vannak, márkás elektronikai kütyüket nyomkodnak, talán csak a markáns szag árnyékolja be az összképet. A vagon etnikai térképe átrendeződik, immár 3-4 magyar és két brit képviseli Európát. Jegyellenőrzés nincs, mehet mindenki, amerre lát. Hegyeshalomnál kiderül: útiokmány-ellenőrzés sincs. A helyi rendőr meg is jegyzi: újabb 600 embert, talán terroristát kiengedtünk szűretlenül és regisztrálatlanul Európa szívébe. Hegyeshalomnál ismét tömegjelenetek játszódnak: ki Győrből jött, ki Rajkáról, ki vonattal indul tovább, ki gyalog. A gyalogosok számát a helyi rendőr kétezerre tippeli.

Eközben újabb migránscsoport lépett fel erőszakosan tegnap délelőtt Röszkénél, 200-250 illegális bevándorló hagyta el önkényesen a rendőrségi gyűjtőpontot. Az egyenruhások az M5-ös autópálya melletti csomópontban állították meg a tömeget. A sisakot és testpáncélt viselő rendőrök tolmács segítségével azt kérték a migránsoktól, ne menjenek tovább, mert kora délután húsz busz érkezik, amely mintegy ezer embert el tud vinni a befogadóállomásokra. Valamivel dél előtt sikerült megegyezni a migránsokkal abban, hogy elfogadják a felkínált lehetőséget, beleegyeztek abba, hogy buszokkal befogadóállomásokra, elsősorban Vámosszabadiba vigyék őket. A helyzet azonban délután is feszült maradt, egy szíriai nő egy betondarabbal rá is támadt a rendőrökre. Kedd este pedig Kiskunhalason támadt rendőrre egy illegális bevándorló a Gábor Áron laktanya területén lévő gyűjtőponton. A 25 éves szír állampolgárt őrizetbe vették, és szintén hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt tettek feljelentést ellene. Múlt csütörtök este négy migráns „fiatalember” erőszakoskodott a Magyar Táncművészeti Főiskola egyik néptáncos hallgatójával – írta a Mandiner. Az áldozat elmondása szerint a migránsok egy-két percig rángatták, ő sírni kezdett, de szerencsére megjelent a közelben hat gyalogos járőr, mire az erőszakoskodók elrohantak.

Forrás: magyaridok.hu