Pelczné Gáll Ildikó, fideszes európai parlamenti képviselő szerint meg fog bukni az uniós menekültügyi kvótarendszer, és minden államban határozottabbá válik a migránsokkal kapcsolatos rendőri fellépés.
A politikus a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorában azt mondta, hogy azért nem állja meg a helyét a mostani helyzet és az 1956-os magyar menekültek befogadása közötti párhuzam, mert akkor egyetlen nyugatra érkező sem azzal kezdte új életét, hogy nem tartotta be Ausztria szabályait, például nem regisztráltatta magát.

“A migránsok nem akarják, hogy Magyarországon regisztrálják őket, meg akarják mondani, hogy hová menjenek” – fogalmazott, hozzátéve, Magyarország ki sem tudná tölteni a tőle átvenni javasolt kvótát, mert az érkezők nem akarnak itt maradni, és amint tehetik, tovább indulnak Német- vagy Svédországba.
Pelczné Gáll Ildikó hangsúlyozta: a migráció ügyében az uniós vezetőknek állást kell foglalniuk, a tagállamoknak, beleértve Görögországot is, vállalniuk kell saját felelősségüket.

Mint mondta, a témának komoly emberi jogi vonatkozásai vannak, de ha “nem védjük meg Európát, az Európai Unió értékeit, nem tartjuk be az európai uniós szabályokat, akkor teljesen rosszul kezeljük a kérdést”.