Kevesebb mint két héttel az előre hozott választások előtt a baloldali radikális Sziriza csak egy hajszállal vezet a jobboldali Új Demokráciával (ND) szemben.
A görög választások kimenetele így teljesen nyitottá vált, annak ellenére, hogy a Szirizának pár hete még háromszázalékos előnye volt a Vangelisz Meimarakisz vezette párttal szemben. „Hatvan százaléka azoknak, akik nem tudják, hogy voksolnak majd, egykori Sziriza-szavazó. A párt követői csalódtak, úgy érzik, hogy el lettek árulva” – nyilatkozta a brit The Guardiannek Arisztidész Hatzisz görög politikai elemző. Alekszisz Ciprasz volt miniszterelnök valóban nem ezt tervezte, amikor augusztusban annak reményében nyújtotta be lemondását, hogy az előre hozott választások eredménye majd megerősíti pozícióját. Ciprasz teljesen elvesztette a párt radikálisainak támogatását, és erős mandátumot kért a majd létrejövő görög kormánynak. „Gyakorlatilag politikai földrengés ment végbe. Egyetlen politikus sem tudja megjósolni a jövőt, Ciprasz terve visszafelé sült el” – teszi hozzá Hatzisz.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a Sziriza korábbi támogatottságának mintegy tíz százalékát a frissen alakult Népi Egység (LAE) miatt veszítette el, amelyet a párt radikálisai alapítottak az újabb uniós mentőcsomag feltételeinek ellenében. Panajotisz Lafazanisz, a párt vezetője korábban kemény kritikával illette Cipraszt, szerinte az egykori miniszterelnök a trojka által szabott feltételek elfogadásával gyakorlatilag rabszolgaságba taszítja a görög népet. Szakértői vélemények szerint a szeptember 20-i előre hozott választásokon sok múlik majd a görög fiatalok szavazatain, akik a megszorítások legnagyobb áldozatainak mondhatók, így egyáltalán nem biztos, hogy a Szirizára szavaznak majd. Ennek ellenére Ciprasz még mindig biztos a dolgában, a Skai görög televízió egy vasárnapi adásában mindössze 10-20 százaléknyi bizonytalan szavazóról beszélt, azt feltételezve, hogy a baloldali érzelmű görögök sosem szavaznának az Új Demokráciára.

Közben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén felszólította Görögország vezető politikai pártjait, hogy függetlenül attól, ki győz majd a választásokon, támogassák a harmadik mentőcsomagot és hajtsák végre a reformokat.