Serena nyerte a Williams nővérek csatáját az amerikai nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjében. A papírformának megfelelően – tehetnénk hozzá. Ami igaz is, meg nem is. Egyfelől a két testvér, mint rendesen, éles meccset játszott egymással. Az első szettet Serena (6:2), a másodikat Venus (6:1) nyerte simán. A harmadikban az idősebb, Venus rögtön elvesztette az adogatását, ami után már csak az eredmény után futott, mindhiába.
Kettejük mérlege ezzel 16-11-re alakult Serena javára. Ami szorosabb párharcot mutat, mint amit gondolnánk. Eleinte, nyilván a korkülönbség okán, Venus dominált, aztán Serena került fölénybe. Tekintve, hogy egy évtizede a sportág koronázott királynője, Venusra nézve dicsőség, hogy még tavaly is tudott ellene meccset nyerni. Igaz, Grand Slam-tornán ez legutóbb 2008-ban adatott meg neki.

Az újabb sikerrel Serena még számára is különleges bravúr küszöbéhez érkezett. Megnyerte az év első három kiemelt tornáját, az Australian Opent, a Roland Garrost és a Wimbledont, azaz a New York-i diadal választja el a teniszben joggal fetisizált Grand Slamtől, amit a hölgyek közül negyedikként teljesíthet, s legutóbb Steffi Grafnak sikerült még 1988-ban. Következő ellenfelét, az olasz Roberta Vincit eddig négyből négyszer felülmúlta.

A férfiaknál is bejutott a négy közé a világelső, Novak Djokovics. A nyolc között a spanyol Feliciano Lópezt győzte le négy játszmában, az elődöntőben pedig kedves ismerősével találkozhat. A szerb–horvát versengés alapján Djokovicsnak illene tartania a címvédő Marin Cilictől, csakhogy a horvát óriás kettejük tizenhárom mérkőzéséből egyetlen egyet sem volt képes megnyerni. Meglepődnénk, ha éppen most szakadna meg ez a sorozat. Ráadásul Cilic egyre fáradtabb, a nyolc között csak öt játszmában bírt el a francia Jo-Wilfried Tsongával.

Eredemények. Negyeddöntő, férfiak: 
Djokovics (szerb, 1.)–López (spanyol, 18.) 6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (7-2); 
Cilic (horvát, 9.)–Tsonga (francia, 19.) 6:4, 6:4, 3:6, 6:7 (3-7), 6:4; nők: 
S. Williams (amerikai, 1.)–V. Williams (amerikai, 23.) 6:2, 1:6, 6:3; 
Vinci (olasz)–Mladenovic (francia) 6:3, 5:7, 6:4.