Néhány szép győzelem és bravúr ugyan adatott, de helyezés, olimpiai kvóta, érem már nem kötöttfogású birkózó-válogatottunk szőnyegre lépett tagjainak a Las Vegas-i világbajnokság második napján. Az esernyőt már csak a kétszeres vb-bronzérmes Lőrincz Viktor tarthatja a szakági csapat fölé, miközben a hölgyek is belevágnak a küzdelmekbe.
„Ha dől, akkor dől minden!” – mondta az első napi váratlanul gyenge magyar szereplés és a második napi sorsolás után Repka Attila, a kötöttfogású válogatott edzője. Szerencsére azért Atlanta 1996-os olimpiai bajnoka más aforizmát is megfogalmazott: „A kudarc alapozza meg a sikert.” Ez mind igaz lehet, de azért titkon reménykedtünk benne, hogy honfitársaink számára nem mindenkinek az előbbit dobja a Las Vegas-i játékgép.

Igen fiatal társaság próbálta meg klasszisaink első napi betlijét ellensúlyozni: Krasznai Máté (59 kg) és Lám Bálint (130 kg) 22, Szabó László (80 kg) 24 éves, Korpási Bálint (71 kg) a maga 28 évével korelnöknek számított. S elég pechesnek is, mert azonnal a kétszeres vb-harmadik Justin Lestert sodorta elé a sors. Az amerikaiak kiválósága két remekbe szabott dobással hozta lázba a helyi nagyérdeműt, de mivel végül nem menetelt el a döntőig, az idei Európa Játékokon ezüstérmes honfitársunknak hamar véget ért a vb. Lám két iránival meccselt, igaz, az egyik az azeri színeket képviselte, s míg Mahdi Alijari-Feizabadit 5-0-ra ledarálta, Szabahi Sariatitól 3-1-re kikapott. „Jó formában voltam, de ez nagyon erős ellenfél. Hátha bemegy a fináléba” – reménykedett junior világbajnok nehézsúlyúnk, de az égiek nem hallgatták meg.

Mint ahogy Krasznait sem, aki pedig technikai tussal verte a kanadai Dylan Williamset, majd 7-2-re a horvát Ivan Lizatovicot. „Egyetlen meccsre van a kvótától!” – közölte némileg hitetlenkedve fradista klubedzője, Sike András, de csapatunk talán legesélytelenebbnek tartott újonca sajnos ezt az egyet nem tudta behúzni, simán veszített a kirgiz Arszen Eralijev ellen, s végül ő sem folytathatta. Vigaszként viszont száz dollárt nyert a félkarú rablón, ez is csak Las Vegasban történhet meg.

Maradt Szabó egy nem olimpiai kategóriában, ahol a vb-ezüst- és bronzérmes Neven Zugajjal kezdenie kevéssé tűnt ideálisnak. Erre mit csinált? Egy csodás válldobással és szaltóval, technikai tussal verte az esélyesebb horvátot. Sőt utána nagyszerű meccsen a borzasztóan erős ukrán Olekszandr Sziszmant is 10-5-re. Következett a világbajnok Selcuk Cebi, Bácsi Péter ősi riválisa, s kis híja volt az újabb bravúrnak, de végül két vitatható szituáció után a papírforma 3-2-es török győzelem formájában manifesztálódott. De legalább Szabó vigaszágazhatott, ahol viszont 2-1-re kikapott a kirgiz Szamat Sirdakovtól.

„Elfogyott az ereje…” – értékelt Struhács György, de ami még szomorúbb, a kötöttfogású gárda is lassan elfogy, már csak a kétszeres vb-bronzérmes Lőrincz Viktor (85 kg) dobogójában, de legalább ötkarikás kvalifikációjában bízhatunk. Ja, és a hölgyekben meg a szabadfogásúakban. Hogy is mondta Repka? „Ha dől, akkor dől minden.” Hátha ez egyszer nem lesz igaza, s végre az ellenfelek dőlnek, nem mi. Egyébként pedig itt, Las Vegasban nem a mi szenvedésünk a téma, hanem a helyi McCarran repülőtéren a British Airways kigyulladt gépe. Ehhez képest – katonai szakszóval élve – minden egyéb alegységprobléma.

Forrás: magyarordok.hu