A balliberális média szerint nem igaz, hogy az illegális bevándorlók között terroristák is Európába jutottak. A szír keresztények ellen elkövetett bűnöket dokumentáló Facebook-csoportot hazugsággal vádolják, érvelésüket egy Laisz al-Száleh nevű szír felkelőre alapozzák, aki néhány hete mesélte el történetét az AP tudósítójának. A Free Syrian Army (FSA) egykori katonája a bevándorláspártiak szerint nem lehet terrorista, még akkor sem, ha az FSA bűnlajstroma tele van civilek, fegyvertelen hadifoglyok ellen elkövetett gyilkosságokkal, rémtettekkel.
Az Index szerint hazugságot terjesztenek Facebookon a Magyar Idők keddi számában is idézett szíriai keresztény aktivisták (This is Christian Syria). Azt az interneten szerveződött szíriai csoportot próbálják lejáratni, amelynek tagjai keresztényként testközelből megtapasztalták az iszlám terroristák mellett a kormányellenes felkelők hadserege részéről is, hogy milyen hitükért szenvedni és meghalni. Elvitatják tőlük azt a jogot, hogy terroristának nevezzék gyilkosaikat. Kevesen tudják, hogy a nyugati sajtó által csak nemes egyszerűséggel felkelőknek nevezett fegyveresek, akik az Aszad-rendszer ellen küzdenek, sokszor ugyanúgy elüldözik vagy megölik a keresztényeket és az ország lakosságának 12 százalékát kitevő síita alavitákat, Aszad támogatóit, mint az Iszlám Állam. A terrorveszély kapcsán írt keddi cikkünket azzal próbálja hitelteleníteni a balliberális sajtó, hogy a This is Christian Syria-csoport oldalán szereplő Laisz al-Száleh, az arcán harcban szerzett sebet viselő fiatal férfi az úgynevezett ellenállók mellett küzdött az Aszad-rezsim ellen. A 444.hu és más oldalak által is átvett véleménycikk szerint Laisz a fenti ok miatt biztosan nem terrorista. A férfi akkor hagyta el az FSA felkelőhadsereg sorait és menekült Európába, „amikor az állam elkezdett szisztematikusan pusztítani”. A fiatalemberről augusztus 17-én jelent meg a Yahoon az AP által készített riport. A 30 éves aleppói kőműves elmondása szerint szinte mindenki ellen harcolt: a kormány, az Iszlám Állam és az al-Kaidából kivált an-Nuszra Front ellen is. Azt állítja, hogy 700 felkelőnek parancsolt az FSA-ban, ám a cikkben később alkalmi harcosként jelöli meg magát. Fogadkozik, hogy ha biztonságban tudja majd családját Hollandiában, akkor visszatér szülőföldjére, és folytatja a harcot, mert neki Szíriában neve van, és a barátai most is fegyverben vannak.

De kik is Laisz barátai? Az FSA 2011 nyarán, a szíriai polgárháború kezdetén jött létre mint ernyőszervezet, maga köré gyűjtve különböző kormányellenes fegyveres csoportokat. A laza kapcsolati háló mindvégig fennmaradt, annyira, hogy a kezdeti nyugati támogatás ellenére 2013 óta az FSA eljelentéktelenedett a szélsőséges iszlamista szervezetekkel szemben. Az FSA katonáinak jó része önként vagy kényszerből átállt a sokkal sikeresebb Iszlám Állam vagy an-Nusra Front oldalára. Az átjárhatóságra bizonyíték, hogy számos fotón békésen pózolnak együtt a felkelők az Iszlám Állam és az FSA lobogóival. Le kell szögezni, hogy nem reguláris hadseregről, hanem független, sokszor kontrollálhatatlan fegyveres csoportokról, zsoldosokról van szó. Az FSA-t számos háborús bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, ami nem csoda, ismerve jelszavukat: „Irtsuk ki az alavitákat és a keresztényeket!” Bűneik közül néhány: a Human Rights Watch emberrablásokkal, kínzással és törvénytelen kivégzésekkel vádolta meg a szervezetet. Egy FSA-parancsnok saját bevallása szerint embereivel mintegy 150 foglyul ejtett személyt végeztetett ki, akik – indoklása szerint – a Sabiha kormánypárti milícia tagjai vagy szimpatizánsai voltak. Az aleppói csata idején – „főhősünk” e városban tevékenykedett – számos esetben előfordult, hogy szíriai lázadók hadifoglyokat és Aszad-párti személyeket vagy egyszerű köztisztviselőket végeztek ki, tetteikről pedig videofelvételeket készítettek, és ezeket felrakták a közösségi oldalakra. Szintén Aleppóban örmény rítusú keresztény templomot dúltak fel és fosztottak ki. A szíriai kormány jelentése szerint az Aleppóhoz közeli Daret Izza faluban 26 civil személyt lőttek agyon felkelők. Világszerte nagy felháborodást okozott az a videofelvétel, amelyen egy az FSA alá tartozó homszi lázadócsoport parancsnoka, Abu Szakkar kivágta egy halott szír kormánykatona szívét, majd beleharapott, megfenyegetve az Aszad elnökhöz lojális katonákat, hogy hasonló sorsra fognak jutni. Az ENSZ többször elítélte, hogy az FSA gyermekeket soroz be és küld harci feladatra.

A Magyar Idők kedden megjelent cikke szerint az internetes közösségi oldalakon fellelhető fotók alapján a tömeges illegális bevándorlást kihasználva már Európában vannak az Iszlám Állam martalócai. Egy az iszlám szélsőségesek szír keresztényekkel szemben elkövetett emberiségellenes bűneit felkutató Facebook-közösség több olyan személy fotóját publikálta, aki a gyanújuk szerint néhány éve még terroristacsoportok zsoldjában állt és osztott meg fotókat magáról. Lapunknak természetesen nincsenek megfelelő eszközei, hogy minden egyes kép és történet valóságtartalmát ellenőrizze, de a megszólaltatott biztonságpolitikai, titkosszolgálati szakértők szerint komoly biztonsági kockázatot jelentenek a tömegesen érkező illegális bevándorlók. A szakértők szerint az is megkönnyíti a migránsok között esetleg elvegyülő iszlám terroristák dolgát, hogy egyelőre egyetlen EU-állam sem tudta regisztrálni és azonosítani a menedékkérők többségét. Az is nagy biztonsági kockázatot hordoz, hogy az Iszlám Állam sok biankó útlevelet zsákmányolt az elfoglalt szír kormányhivatalokból, és nagyüzemben folyik az útlevél-hamisítás, amelyből bőven juthat olyan személyeknek is, akik felforgatás céljából érkeztek Európába, kihasználva a határok védtelenségét, nyitottságát.

Négyezer iszlám harcos Európában?

Az Express.co.uk beszámolója szerint az Iszlám Állam egyik ügynöke megerősítette: a titkos akció eddig teljes siker, négyezer harcost csempésztek Európába. „Várják csak ki a végét!” – tette hozzá. A férfi névtelenül nyilatkozott a Buzzfeed portálnak, és azt mondta: az Iszlám Állam a nyugati társadalmak naivitására és nagyvonalúságára alapozza a következő akciókat. Azt is elárulta, hogy a terroristákat is klasszikus módon, embercsempészekkel juttatják el a célországokba. Az ügynök által mondottakat két török embercsempész is megerősítette. Ők személyesen is vittek Európába Iszlám Államhoz köthető harcosokat. „Az az álmunk, hogy az egész világ egy nagy iszlám kalifátussá változik. Ezt el is fogjuk érni, mert ez Allah rendelése” – fűzte hozzá az Iszlám Állam ügynöke.

Forrás: magyaridok.hu