Idén már 4-5 ezer bevándorlót toloncoltak ki Magyarországról, ők jellemzően nem terjesztettek elő menekültügyi kérelmet, illetve a kérelmüket elutasították – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője. Balázs László elmondta, eddig 172 821 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, közülük 2770-nel szemben kedden, éjféltől szerda reggelig pedig 691 bevándorlót állítottak elő.
A hatóságok ebben az évben 990 embercsempésszel szemben jártak el. Balázs László hangsúlyozta: a rendőrség továbbra is toleráns és kerüli a kényszerítő eszközök használatát, egyúttal arra kéri a bevándorlókat, hogy működjenek együtt a rendőrséggel.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója tájékoztatása szerint kedd hajnalig 160 275 menekültügyi kérelmet regisztráltak, a rendészeti intézményekben 2456 migráns tartózkodik. Az illegális bevándorlók adatainak felvételére 36 óra áll a rendőrség rendelkezésére, és a regisztrációjukra további 12 óra van a bevándorlási hivatal számára. A migránsok, amint a rendőrségi gyűjtőpontra érkeznek, folyadékot és szendvicset kapnak.