Emberi jogi aktivisták tömege és ellenzéki csoportok is támadást indítottak a David Cameron vezette brit kormány ellen, miután a miniszterelnök pár napja bejelentette, hogy a brit Királyi Légierő (RAF) dróntámadása végzett két, az Iszlám Állam soraiban harcoló brit állampolgárral. Bár a kormányfő Reyaad Khan és Ruhul Amin meggyilkolását az általuk jelentett „küszöbönálló” veszéllyel indokolta, a kritikusok szerint a brit támadás jogszerűtlen módon történt, és a saját állampolgárok kivégzése ellentétes a brit értékekkel.
A Downing Street tájékoztatása szerint a nemzetbiztonsági tanács még tavasszal döntött a kiiktatandó brit dzsihadistákról, az ülésen pedig David Cameron miniszterelnök és Michael Fallon védelmi miniszter is részt vett. Ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Királyság légitámadást hajtott végre Szíria területén, azonban a júniusi, főként brit áldozatokkal járó, tunéziai terrortámadás után folyamatosan terítéken volt a szíriai akció lehetősége. Fallon egyértelműen kiállt az akció jogszerűsége mellett, és ígéretet tett arra, hogy a brit kormány a jövőben sem fog hezitálni, és végez a merényleteket tervező terroristákkal.

A szigetország birtokába jutott információk alapján Reyaad Khan az Egyesült Királyság területén tervezett terrortámadást, amely nagy valószínűséggel II. Erzsébet királynőt vette volna célba. „Ha a brit polgárok közvetlen veszélynek vannak kitéve, és egy ilyen lépéssel megelőzhetünk egy merényletet, miniszterelnökként mindig meg fogom tenni ezt a lépést” – védekezett Cameron.

A Westminster képviselői leginkább azt kifogásolták, hogy korábbi ígéretével ellentétben a kormányfő nem bocsátotta szavazásra a légitámadások lehetőségét, azonban a konzervatív miniszterelnöknek erre is volt megfelelő válasza: „A nemzetközi joggal összhangban cselekedtünk, hiszen jogszerű módon önvédelmet gyakoroltunk”.

Több munkáspárti politikus is kritizálta Cameron érvét, szerintük az önvédelem jogát a nemzetközi jog szűken értelmezi, így a kormánynak mielőbb jogi véleménnyel kell indokolnia a támadást. Ugyancsak kritikával illették a terroristákból álló brit „halállistát”, a Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a kormányfő „közvetlen veszély” érvével teljesen ellentétes, hogy hónapokkal ezelőtt lista készült a meggyilkolandó dzsihadistákról.