Csaknem 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki három gyógyszer-nagykereskedő és két tanácsadó vállalkozás alkotta gyógyszerkartellre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az eset 2011. november 10-ére nyúlik vissza, amikor a Budapesti Egészségközpont Zrt. gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki gyógyszerek és infúziós oldatok szállítására a fővárosi önkormányzathoz tartozó tizenkét kórháznak, évente ötmilliárd forint értékben.
Fotó: egis.hu
A kiíró külső szakértőként alkalmazta a Pharmaudit Kft.-t, amely az eljárás alá vont nagykereskedők jogsértő összejátszását szervezte a Mezadin Piackutató és Marketingkommunikációs Kft. segítségével.

A vállalkozások közösen érték el a pályázati kiírás módosítását úgy, hogy a pályázati feltételeket mindössze az Euromedic-Pharma Gyógyszer-nagykereskedelmi Zrt., a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. és a Teva Gyógyszergyár Zrt. tudja teljesíteni. A kiíró a módosítást a kartelltagok háttéralkuira figyelemmel, azok érdekei szerint hajtotta végre, ezzel a többi potenciális pályázót távol tartották a tendertől.A versenyhivatal a három gyógyszer-nagykereskedőre egyenként 792,2 millió forint, a Mezadinra 66,6 millió forint, a végfelszámolás alatt álló Pharmauditra pedig 12 400 forint bírságot szabott ki – utóbbira azért csupán ennyit, mert végelszámolás alatt áll, és tavalyi árbevétele már csak 124 000 forint volt.

A Teva és a Hungaropharma nem ért egyet a GVHl döntésével. Az MTI érdeklődésére a Teva Gyógyszergyár Zrt. közölte, hogy minden lehetséges jogi lépést megtesz a döntés megváltoztatása érdekében. A Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. határozott álláspontja, hogy jogsértést semmilyen tekintetben, semmilyen módon nem követett el.

Forrás: MTI