Hozzávalók:
1 db füstölt sertés hátsó csülök
2 db vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 db chili
3 db babérlevél
1 tk szemes bors
1 tk köménymag
1,2 l víz

Elkészítés:
A csülköt alaposan megmosom, belehelyezem egy nagyobb fazékba. Beleteszem a hagymákat, a chilit és a fűszereket. Felöntöm vízzel. 2 óra 20 percig főzöm. Amikor kihűlt, kicsontozom.

A közepéből kikanyarítok kb. 25 dkg húst, ebből lesz a csülkös lencsegulyás csípős parasztkolbásszal, tejföllel, a maradékból pedig a töltött csülök.

Megjegyzés:
Ez a kiinduló pontja két ételnek is, melyeket rövidesen elkészítek és felteszek. Persze a főtt csülök így is finom. Mustárral, tormával és persze sörrel. A közelgő Oktoberfesthez passzol is.